Kezdőlap Koronavírus Kell-e a megvásárolt élelmiszereket fertőtleníteni a koronavírus idején?

Kell-e a megvásárolt élelmiszereket fertőtleníteni a koronavírus idején?

(Fotó: Anna Shvets/Pexels)

Az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg az életünket. Egyre többen már csak maszkban hagyjuk el a házat, és úgy tűnik, hogy odafigyelünk a social distancingre, azaz a megfelelő távolságtartásra is. Ami viszont a legfontosabb, hogy egyre többen kezdtünk el tudatosan odafigyelni a személyes higiénia alapjára, a kézmosásra és kézfertőtlenítésre is. De mi a helyzet a megvásárolt élelmiszerekkel, hiszen bevásárolni a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozás idején is kell. Az elmúlt hetekben ezért sokunkban felmerülhetett a kérdés: szükséges-e az élelmiszerek fertőtlenítése, ha azokat dobozban vagy csomagolt állapotban vásároltuk meg. Mi a helyzet a friss zöldségekkel vagy a gyümölcsökkel? Na és a postai küldeményekkel, dobozokkal, levelekkel? Az angol Metro online magazin ezen kérdések megválaszolásához segítségül hívta a Liverpool Hope Egyetem biológiára szakosodott adjunktusát, Dr. Perpetua Emeagit.

A postai küldemények sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint az élelmiszerek (Fotó: Roman Koval/Pexels)

A postai küldemények fertőzőbbek, mint az élelmiszerek

Doktor Emeagi szerint a postai levelek vagy csomagok esetében érdemes fokozottan odafigyelni a higiéniéra, hiszen egy-egy küldemény sok emberen megy keresztül amíg elér a címzetthez. Arról nem is beszélve, hogy mostanra már bizonyított tény, hogy a műanyagon és kartondobozokon akár napokig is megélnek a különböző kórokozók. Éppen ezért a levelek és csomagok átvétel után ne kerüljenek a konyhapultra, étkezőasztalra. A csomagolástól a lehető leghamarabb szabaduljunk meg, utána pedig alaposan mossunk kezet.

A kézmosással tehetjük a legtöbbet a kórokozók elkerülése érdekében (Fotó: Burst/Pexels)

Érdekes módon a bolti árukkal más a helyzet, a doktornő szerint a boltban vásárolt termékek csomagolásáról csak nagyon kis eséllyel kapható el a koronavírus. A legnagyobb rizikófaktor, ami jelentősen növeli a fertőzés veszélyét az nem más, mint maga a vásárlás. Ezért kiváltképpen fontos, hogy a két méter távolság betartása, ne csak az utcán, hanem zárt helyeken is megtörténjen. A boltban vásárolva és a sorbaálláskor figyeljük a padlóra helyezett jelöléseket, és próbáljuk meg tartani az előírt várakozási távolságokat.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

A kézmosásnál semmi nem fontosabb

A szakértő szerint a boltokban a kritikus pontok továbbra is a bevásárlókosarak fülei, a bevásárlókocsik fogója, a zöldség-gyümölcsmérlegek és az önkiszolgáló kasszák. Ezek azok a helyek, ahol a legnagyobb valószínűséggel jelenhetnek meg a kórokozók. Ezért fontos, hogy bevásárlás közben koszos kézzel ne érjünk az arcunkhoz, hazaérkezés után pedig az első dolgunk a kézmosás és kézfertőtlenítés legyen. Doktor Emeagi ugyanakkor, azt javasolja, hogy a biztonság kedvéért a megvásárolt áruk elrakása után, és természetesen minden evés előtt is iktassunk be egy alapos kézmosást.

A zöldségeket és gyümölcsöket továbbra is csak hideg vízzel mossuk meg (Fotó: Christine Sponchia/Pixabay)

Saját megnyugvásunk érdekében természetesen áttörölhetjük egy fertőtlenítő hatású kendővel a megvásárolt árut, azonban ezt csak a becsomagolt termékeknél tegyük meg. Ami a friss zöldségeket és gyümölcsöket érinti, semmi esetre se használjunk rajtuk fertőtlenítőt, de még szappant se. Ezek tisztítására továbbra is a bő, hideg vizes átöblítés a legjobb módszer. Ne feledjük viszont, az élelmiszerek fertőtlenítése helyett fordítsunk nagyobb figyelmet a postai küldemények megfelelő dezinfektálására.

Forrás: Nosalty, Metro