koronavírus fertőzés élelmiszer vásárlás fertőtlenítés
(Fotó: Anna Shvets/Pexels)

Az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg az életünket. Egyre többen már csak maszkban hagyjuk el a házat, és úgy tűnik, hogy odafigyelünk a social distancingre, azaz a megfelelő távolságtartásra is. Ami viszont a legfontosabb, hogy egyre többen kezdtünk el tudatosan odafigyelni a személyes higiénia alapjára, a kézmosásra és kézfertőtlenítésre is. De mi a helyzet a megvásárolt élelmiszerekkel, hiszen bevásárolni a koronavírus-járvány és a kijárási korlátozás idején is kell. Az elmúlt hetekben ezért sokunkban felmerülhetett a kérdés: szükséges-e az élelmiszerek fertőtlenítése, ha azokat dobozban vagy csomagolt állapotban vásároltuk meg. Mi a helyzet a friss zöldségekkel vagy a gyümölcsökkel? Na és a postai küldeményekkel, dobozokkal, levelekkel? Az angol Metro online magazin ezen kérdések megválaszolásához segítségül hívta a Liverpool Hope Egyetem biológiára szakosodott adjunktusát, Dr. Perpetua Emeagit.

koronavírus fertőtlenítés papír műanyag levelek
A postai küldemények sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint az élelmiszerek (Fotó: Roman Koval/Pexels)

A postai küldemények fertőzőbbek, mint az élelmiszerek

Doktor Emeagi szerint a postai levelek vagy csomagok esetében érdemes fokozottan odafigyelni a higiéniéra, hiszen egy-egy küldemény sok emberen megy keresztül amíg elér a címzetthez. Arról nem is beszélve, hogy mostanra már bizonyított tény, hogy a műanyagon és kartondobozokon akár napokig is megélnek a különböző kórokozók. Éppen ezért a levelek és csomagok átvétel után ne kerüljenek a konyhapultra, étkezőasztalra. A csomagolástól a lehető leghamarabb szabaduljunk meg, utána pedig alaposan mossunk kezet.

A kézmosással tehetjük a legtöbbet a kórokozók elkerülése érdekében (Fotó: Burst/Pexels)

Érdekes módon a bolti árukkal más a helyzet, a doktornő szerint a boltban vásárolt termékek csomagolásáról csak nagyon kis eséllyel kapható el a koronavírus. A legnagyobb rizikófaktor, ami jelentősen növeli a fertőzés veszélyét az nem más, mint maga a vásárlás. Ezért kiváltképpen fontos, hogy a két méter távolság betartása, ne csak az utcán, hanem zárt helyeken is megtörténjen. A boltban vásárolva és a sorbaálláskor figyeljük a padlóra helyezett jelöléseket, és próbáljuk meg tartani az előírt várakozási távolságokat.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2