mercedes eqa
(Fotó: media.daimler.com)

A Mercedes bemutatta a legújabb várva-várt 100 százalékban elektromos autóját, amely igencsak meglepte a közönséget. Az EQA egy gyönyörű formatervezésű, belépőszintű, ugyanakkor meglepően jó teljesítménnyel rendelkező kompakt szabadidő-autó lett. Az új elektromos Mercedes tavasszal érkezik meg a kereskedésekbe, indulóára Németországban 47 540 euró (kb. 17 millió forint) lesz.

Mercedes EQA, a kompakt elektromos városi crossover, meglepően jó ár-érték aránnyal

A Mercedes 2019-ben mutatta be első elektromos autóját, az EQC-t, amelynek alapjait a C-osztályra épülő GLC luxus crossover adta. A képlet az új villanyautó esetében is megegyező: a Mercedes EQA tulajdonképpen nem más, mint a 2018-es A-osztályra épülő GLA szabadidő-autó, immár teljesen elektromos változata.

mercedes eqa

elektromos suv crossover

Az EQA nagy teljesítményű elektromotorja és nagyfeszültségű lítium-ion akkumulátora gazdaságos vezetést tesz lehetővé. A modellt egy 185 lóerős, 375 Nm nyomatékú elsőkerék-meghajtású elektromos motor hajtja. Ez pedig 8,9 másodperc alatt gyorsítja fel az autót 100-ra, még akkor is, ha az autó végsebessége csupán 160 km/h. Az EQA talány legfontosabb értéke azonban a hatótávja. A 66,5 kWh kapacitású akkumulátor egyetlen feltöltéssel 426 kilométert képes menni. Az új elektromos Mercedes megjelenésekor az EQA 250-es változat lesz elérhető.

mercedes eqa
Megjelenésekor az EQA 250 lesz az egyetlen, ám már ez a bevezető modell is kompromisszumokkal ugyan, de kielégítő teljesítménnyel rendelkezik

Biztonságosan célba juttat

A Mercedes EQA intelligens vezetéstámogató asszisztensrendszerei a vezetővel együtt gondolkodnak, árgus szemekkel figyelik a forgalmat, és bizonyos helyzetekben figyelmeztetni tudnak a veszélyekre. Ennek köszönhetően az autóban ülők és a közlekedés további résztvevői hatékony védelmet kapnak. És hogy melyek a mi kedvenc vezetéstámogató asszisztenciáink, arról ebben a cikkünkben olvashtasz.

mercedes mbux műszerfal

műszerfal infotainment

Az MBUX a Mercedes-Benz User Experience rendszert jelenti, amellyel okosan és intuitíven kezelhető az EQA a nagyméretű, nagy felbontású, személyre szabható képernyők segítségével. A kezelés kézmozdulatokkal, érintéssel vagy szóbeli utasításokkal történhet. A „Hey Mercedes“ szavakat kimondva aktiválhatjuk az MBUX rendszert és adhatjuk meg kívánságainkat. Az okostelefonokhoz és a digitális adathordozókhoz rendelkezésre álló csatlakozási lehetőségek egyedülálló infotainment-élményt teremtenek.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2