benzines járművek e-járművek
Vajon az e-járművek átveszik a piac felett a hatalmat?; fotó: Freepik/senivpetro-jcomp

Az autóvásárlás nem egyszerű dolog. Úgy is fogalmazhatnánk, igazi kihívás, pláne abban az esetben, ha az ember hosszú távra tervez. Az ár és a teljesítmény mellett ilyenkor érdemes figyelembe vennünk a fenntarthatóságot és a gazdaságos üzemeltethetőséget is. Ez azonban olyan témakör, melyben szinte minden autótulajdonos másképp vélekedik.

Sokan továbbra is a dízelt tartják a legjobb megoldásnak, míg egyre többet hallani arról, hogy a jövő az elektromos autóké. És talán van is ebben némi igazság, hiszen a dízel korábbi népszerűségéhez képest valóban kezd egyre inkább háttérbe szorulni. Egyedül a benzines járművek népszerűsége tűnik töretlennek. De vajon miért? Tagadhatatlan, hogy napjainkban az autóipar és a piac is átalakuló félben van, azonban korai lenne bármit is elkiabálni. Próbáljunk meg tehát reálisan nézni a dolgokra, és annak fényében eldönteni: dízel, benzines, vagy elektromos autóra éri meg jobban beruháznunk, ha hosszú távra szeretnénk tervezni?

Valóban a dízel végnapjait éljük?

Az elmúlt években egyre többet hallani arról, hogy a korábban népszerű dízelmotorok ideje hamarosan lejár. A környezetvédelmi egyezményeknek és korlátozásoknak köszönhetően egyre több európai ország korlátozza használatukat. Akár az is elképzelhető, hogy a gázolajjal működő járművek záros határidőn belül teljesen eltűnnek majd az utakról. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a dízelautók eladása az elmúlt években jelentős visszaesést mutat. Korábban pedig sokan úgy tartották, a gázolajjal üzemelő autók magasabb fenntartási költségeik ellenére is jobb alternatívát jelentenek a benzinmotoros járműveknél. Ez a helyzet azonban nem csak az autógyártásban is egyre népszerűbb környezettudatosságnak, hanem a gázolaj közelmúltban megugró árának is köszönhető. Az elmúlt évek piaci változásai magukkal hozták a dízel üzemanyagok árának emelkedését, így egyre többen döntenek a benzines járművek mellett.

autóvásárlás spórolás
Rövidtávon gondolkodva a leginkább pénztárcabarát megoldást egyértelműen a használt benzines járművek jelentik; fotó: Freepik/wirestock

Természetesen a dízelt ettől függetlenül sem kell még végleg temetnünk, hiszen az újabb típusú motorok csökkentett CO2 kibocsátásukkal közelednek a zöld szemléletmód elvárásaihoz. És üzemanyag-fogyasztás terén is hatékonyabb lehetnek, mint a sokak által kedvelt benzinmotorok. Mindezért azonban egyelőre magasabb árat kell fizetni, és úgy tűnik, sok autótulajdonos nem akar túlságosan mélyre nyúlni pénztárcájában, ami persze bizonyos szempontból érthető. Egyvalami azonban biztos: a régi gyártmányú, nagy széndioxid kibocsátású modellekről érdemes annak ellenére is elfeledkezni, hogy jóval olcsóbban juthatunk hozzájuk, mint egy újabb gyártású, környezetbarát járműhöz. Hiszen ha nem is mind, de nagy valószínűséggel többségben hamarosan valóban eltűnnek majd Európa útjairól.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

1
2
3