teli gumi utakon elektromos autó autók télen
Pexels/Chris Peeters

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy az elektromos járművek nem téli autózásra lettek kitalálva, hiszen a mínuszok nem kedveznek az akkumulátoroknak. Pedig valójában az úgynevezett „hatótávpara” szerencsére már egyre inkább a múlté, de azért érdemes odafigyelni néhány dologra ilyenkor is. Cikkünkben olyan tippeket osztunk meg, amelyekkel megnövelhető az elektromos autók hatótávolsága az akkumulátor számára rendkívül megterhelő téli körülmények között is. Olvass tovább, hogy megtudd, melyek ezek. Témába vág: Szeretjük az elektromos autókat, de a hatótávpara még mindig ellenségünk

1. Ne hagyd teljesen lemerülni

elektromos autó töltés e-járművek
fotó: Freepik/senivpetro

Hidegben tovább tart feltölteni az akkumulátorokat, ezért ne merítsük le szinte teljesen: próbáljuk tartani a legalább 20%-os töltöttségi szintet. Zordabb és hűvösebb időjárásban a töltöttség egy részét elviszi az autó elinduláshoz szükséges felmelegítése. Töltsd az éjszaka során a járművet, és állj be a garázsba, amennyiben lehetséges, így az nincs kitéve a hideg időjárási körülményeknek.

2. Előmelegítés

Még azelőtt energiát takaríthatsz meg, hogy útnak indulnál otthonról. Amennyiben az autód csatlakoztatva van az elektromos hálózathoz és töltődik, előmelegítheted azt, amikor különösen hideg van. Ez általában a házból kivitelezhető egy okostelefonos alkalmazás segítségével, ha pedig töltőn van az autó, nem az akkumulátor értékes energiáját fogja használni, így több marad az útra.

3. Lassan járj, tovább érsz!

Sokak számára az elektromos autó egyik legvonzóbb tulajdonsága az azonnali gyorsulás. Azonban a gyors indulások negatívan hatnak az akkumulátor töltöttségi szintjére, ezért ajánlott lassan elindulni, hogy energiát takarítsunk meg és nagyobb legyen a hatótávolság. Ez még fontosabb hidegebb téli időjárás esetén, amikor csúszósak az utak. Arról nem is beszélve, hogy a körültekintő vezetés eredményeképpen máris nagyobb biztonságban vagyunk mi is és a többi közlekedő. Tipp: 7 vezetési tipp a ködös, esős és nyálkás őszi és téli időjáráshoz

A következő oldalon további tippeket találsz, amelyekkel megnövelhető az elektromos autók hatótávolsága a téli hónapokban.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2