M‑Sport Ford Puma Rally1

Az új M‑Sport Ford Puma Rally1 lesz az utódja a legendás Ford Fiesta WRC-nek, ami 2017-es színre lépése óta három bajnoki címet is szerzett a versenysorozatban.

A Ford első HIBRID versenyautójának új generációs hibrid hajtáslánca a fékezés és egyenletes haladás közben egyébként veszendőbe menő mozgási energiát elektromos árammá alakítja. Ezt az energiát a 3,9 kWh kapacitású akkumulátor tárolja, hogy szükség esetén egy elektromotor extra teljesítménnyel támogassa az 1,6 literes EcoBoost benzines turbómotort. Versenykörülmények közt az elektromos rásegítés több alkalommal is három másodpercen át tartó, 100 kW-ra rúgó teljesítménylöketet jelent.

Az M‑Sport Ford Puma Rally1 elektromos hajtáslánca emellett azt is szolgálja majd, hogy a versenyautó kizárólag a villanymotor erejével haladhasson. Az akkumulátor a kijelölt szervizpontokon külső áramforrásról is feltölthető, méghozzá alig 25 perc alatt.

Ford Puma Rally
Fotó: Ford

A közúti Ford Pumában a vállalat 1.0 literes EcoBoost Hybrid hajtása működik, 48 voltos mild hibrid technológiával. Ez egyszerre javítja az üzemanyag-fogyasztást és vezetés örömét. A Krajova üzemben legyártott egymilliomodik autó egy Puma ST-Line modell Desert Island Blue fényezéssel, amiben 155 lóerős EcoBoost Hybrid hajtás működik.

A Ford idén bejelentette, hogy 2026 közepére minden európai személyautója kínálatában szerepel majd valamilyen nulla károsanyag-kibocsátásra képes, tisztán elektromos hajtású vagy plug-in hibrid változat. 2030-ra pedig a teljes modellpalettán elektromos hajtásláncok szerepelnek.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2