autótolvajok módszerei
(Fotó: Welcomia/Freepik)

Egy jó autótolvaj akár 20 másodperc alatt képes feltörni egy autót, és meglépni a zsákmánnyal. Sőt, az is elképzelhető, hogy a te figyelmetlenségedet kihasználva, úgy lopja el az autódat, hogy közben te magad is ott vagy a tetthelyen. Egykori autótolvaj elmeséli, hogy melyek az autótolvajok bevált módszerei, és hogyan lehet ezeket könnyedén kivédeni.

Az étékeket a csomagtartóba tegyük

Egy egykori autótolvaj szerint ha bármi értékeset viszünk magunkkal az autóban, akkor annak a legbiztosabb helye a csomagtartóban van. Ugyanis neki és egykori társainak a több száz feltört autó közül egyszer sem jutott eszébe, hogy feltörjék a csomagtartót is. Hogy miért? Egyszerűen nincs rá idő. Mivel a tolvajoknak gyorsan kell dolgozniuk, és általában „kifizetődő” csak azt elvinni, amit az utastérben találnak, így nincs értelme kockáztatniuk még a csomagtartóval is.

Lámpával kivilágított helyen parkoljunk

parkoló autók éjszaka
(Fotó: Curtis Gregory Perry/Flickr)

Az autótolvajok bevett módszere, hogy olyan autókat törnek fel, amelyek félreeső, sötét helyen parkolnak. Meglepő lehet, de a nagyobb, jól kivilágított városi parkolók éppen ezért biztonságosabbak, mint egy külvárosi kertes ház előtt parkolni. Jegyezzük meg: a legbiztosabb parkolóhely mindig egy utcalámpa alatt található, azokat nem szívlelik a tolvajok.

Veszélyben a vászontetős autók

fiat 500 dolcevita kabrió kék fehér csíkos vászontető
A vászontetős autókat lehet a legkönnyebben és leghalkabban feltörni

Az autótolvaj elmondása szerint a szakmabeliek előszeretettel szemelnek ki vászontetős kabriókat. Ezeket ugyanis egyrészről nagyon gyorsan, és, ami még ennél fontosabb, halkan fel lehet törni.

Ha lehet, vegyük le a rádió előlapját

autó rádió sztereó
(Fotó: Brightside.me)

“Ha nem látjuk a rádiónak az előlapját, tovább állunk. Igen, tudjuk, hogy valószínűleg ott lapul a kesztyűtartóban, de lehet, hogy mégsem. Lehet, hogy a csomagtartóba tetted, lehet, hogy magaddal vitted. Mindez túl sok idő, mint amennyit biztonsággal rá szánnék a lopásra. Röviden: nem éri meg kockáztatni” – mondja a “szakértő.”

Aprópénz ne maradjon szem előtt

Bizonyára sokan elkövetjük azt a hibát, hogy mindig tartunk egy marék aprópénzt az autó középkonzoljának pohártartójában. Ez azonban nagy hiba, mert ezeket is szeretik a tolvajok. Hatalmas fejfását (és anyagi károkat) fog okozni a párezer forint váltópénz miatt betört ablak, felfeszített ajtó stb., de nekik bőven megéri. Extolvajunk tippje: tartsuk a pénzt a bezárt kesztyűtartóban, a fenti elv alapján, amit nem látnak, azért nem éri kockáztatni.

Legyen riasztó az autóban

Persze, az a legbiztonságosabb, ha az autó rendelkezik valamilyen biztonsági rendszerrel. Ugyanakkor autótolvajunk szerint az sem baj, hogy csak valami kamu, riasztónak kinéző világító kütyüt rakunk az autóba. Ugyanis, ha valami villog egy autóban, azzal általában nem foglalkoznak a tolvajok, nem éri meg nekik a rizikó, hogy talán valóban egy riasztó fog megszólalni.

Az autótolvajok leggyakoribb módszerei a következő oldalon találhatók.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2