egészséges fejbőr csillogó haj
A fejbőr megfelelő gondozása, egészségének fenntartása, mint ahogyan az arcbőré is, kulcsfontosságú; fotó: Freepik/Racool_studio

A hideg téli hónapok kemény időszakot jelentenek a hajunknak és a fejbőrünknek. Nem csak az alacsony hőmérséklet, a csípős, hideg szél, és az elkerülhetetlenül frizuraromboló eső, hanem a sapkaviselés miatti gyakoribb hajmosás és formázás miatt is, ami hajgöndörítők, hajegyenesítők és lakkok közreműködésével jár. A hajvégekre többnyire fordítunk némi energiát, hiszen a száraz hajvégek szembetűnőek. Viszont a fejbőrünkről gyakran megfeledkezünk – pedig az egészséges szép haj feltétele az egészséges fejbőr! Ha azt szeretnénk, hogy télen a pelyhek az égből és nem a fejünkről hullanának, nem árt egy kis extra törődés!

A közelgő ünnepi időszak azonban nemcsak az említettek miatt jelent nagy kihívást a száraz és érzékeny fejbőrünk számára, hanem a táplálkozás révén is. A nehezebb, téli ételek, mint például a krémes édességek vagy a sajtok, valamint az ünnepi italok, például a pezsgő, korpát okozhatnak azoknál, akik hajlamosak rá. Persze szó sincs arról, hogy minden finomságról le kellene mondanunk, van más megoldás is!

Érzékeny fejbőr, korpás fejbőr

Azt gondolhatnánk, hogy a korpa egyedüli jele a száraz fejbőrnek. Azonban ez nem ilyen egyszerű. A száraz fejbőr akkor fordul elő, amikor a bőr nem eléggé hidratált – vagy attól, hogy nem tud elegendő nedvességet termelni vagy nem képes hatékonyan megkötni a vizet. Ez viszketést és érzékenységet okozhat. Az érzékeny fejbőr pedig együtt járhat a korpásodással, de ez nem törvényszerű. A túl gyakori hajmosás és a rendellenes bőrállapotok, mint például az ekcéma lehetnek a száraz fejbőr fő okozói. De az alacsony hőmérséklet is kiválthatja. Ezzel szemben a tipikus korpát általában a hajápolókkal szembeni érzékenység és a fejbőr túlzott zsírossága okozza.

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

1
2