orszlán szonja down világnap
Oroszlán Szonja is felemás zoknit húzott a Down-világnap alkalmából (Fotó: Rejtett Kincsek Down Egyesület)

Mindenki értékes és egyenjogú tagja társadalmunknak. Erre hívja fel a figyelmet március 21-én a Down-világnap alkalmából az a nagyszabású akció, melynek során az emberek feltűnő színű és felemás zoknit húznak a lábukra. A kezdeményezést Magyarországon a Rejtett Kincsek Down Egyesület szervezi. Kampányukhoz idén közel 60 művész, sportoló és közéleti szereplő csatlakozott, köztük Gyurta Dániel, Lackfi János, Ónodi Eszter, Kapás Boglárka, Oroszlán Szonja, Miklósa Erika és a Bagossy Brothers Company.

A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot

A Down-szindróma veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Hazánkban körülbelül ezer újszülöttből egynél fordul elő. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak. Ők is szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek.

“Március 21. a Down-szindróma Világnapja, amiről Magyarországon is megemlékezünk – mondta Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke. – A világnapon a Down-szindrómával élőkre figyelünk, hogy elősegítsük a fogyatékkal élő emberek elfogadását és tudatosítsuk: legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség.”

A felemás zokni egyet jelent a szolidaritással

A Down-világnapon az emberek világszerte feltűnő színű és mintájú felemás zoknit húzva hívják fel a figyelmet arra, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak. A Rejtett Kincsek Down Egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként.

kapás boglárka bogi Rejtett Kincsek Down Egyesület
Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszónő (Rejtett Kincsek Down Egyesület/Facebook)

“Mindig is fontosnak éreztem, hogy ismertségemet nemes célokra használjam és szóljak azok nevében, akiknek ez nem adatik meg. A segítségnyújtás, az egymásra való odafigyelés, a másik elfogadása a lehető legtöbb és legfontosabb, amit egymásért tehetünk. Ebben a szellemiségben fogom büszkén viselni a felemás zoknit” – mondta Kapás Bogi.

A következő oldalon megtudhatod, Sting hogyan áll ki a Down-szindrómások mellett.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2