Kezdőlap Style&Trend Gasztro Cukormentes húsvéti édességek az ünnepi asztalra

Cukormentes húsvéti édességek az ünnepi asztalra

Tavaszi Fanta zero pohárdesszert

Kuglóf, kalács, kókuszgolyó és társai: nincs ünnepi asztal édes finomságok nélkül. És sajnos sokszor nincs ünnep (a később jelentkező) plusz kilók nélkül… Ezért érdemes ilyenkor is odafigyelni arra, hogy mennyi cukrot fogyasztunk, illetve hogy mivel édesítjük az ünnepi finomságainkat. „Nem kell lemondanunk az édes ízről, a cukor helyettesíthető! Cukorpótlókkal, energiamentes édesítőszerekkel igazán finom cukormentes húsvéti édességek készíthetők” – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

Szűcs Zsuzsanna dietetikus

Az édesítőszereket érdemes 70-30% arányban keverni, ezzel semlegesíthetjük a mellékízüket.

Kutatások szerint a magyar felnőttek háromnegyede cukrot használ édesítésre, harmada pedig édesítőszert. A cukrot leginkább sütéshez, főzéshez alkalmazzák, míg az édesítőszert jellemzően italokba teszik. Pedig a sütemények sem elképzelhetetlenek cukor nélkül! Ennek bizonyítására kérte fel az egyik legnagyobb üdítőitalokat gyártó vállalat Iklódi Dórát, a Cukormentes örömök című könyv szerzőjét, hogy álmodjon meg három cukormentes húsvéti édességet, amihez sem cukor, sem különösebb konyhai gyakorlat vagy kézügyesség nem szükséges.

Készülnek a húsvéti desszertek

Tavaszi Fanta zero pohárdesszert

Hozzávalók a csokis morzsához:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g fehér búzaliszt
  • 200 g vaj vagy margarin felkockázva
  • 100 g xilit
  • 1 ek kakaópor
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek hideg víz

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 300 g túró
  • 100 g xilit porrá törve
  • 100 g vaj
  • 1 kezeletlen citrom héja

Hozzávalók a Fanta réteghez:

  • 400 ml Fanta Narancs zero üdítőital
  • 40 g cukormentes vaníliás pudingpor
  • 3 ek xilit porrá törve

Elkészítés:

A liszteket elvegyítjük a xilittel és kakaóporral, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, és ha szükséges, akkor a vizet is. Gyors mozdulatokkal sima felületű gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk pihenni. Közben elkészítjük a túrókrémet. A vajat a xilittel habosra verjük, majd hozzáadjuk a túrót és a citrom reszelt héját is.

A tésztát pihentetés után egy sütőpapírral bélelt tepsibe reszeljük és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Ha kész, és langyosra hűlt, a poharak aljára morzsoljuk. A csokis morzsarétegre kanalazzuk a túrókrémet, majd elkészítjük a Fanta réteget. A Fanta Narancs Zeróból pár evőkanálnyi mennyiséggel elkeverjük a pudingport és a xilitet, a többi Fantát felforraljuk, majd hozzákeverjük a pudingport. Pár perc alatt besűrítjük a krémet.

Amint kész, még melegen, egyenletesen eloszlatjuk a túrós réteg tetején. 1-2 órát érdemes hűtőben pihentetni.

Húsvéti mini márványkuglóf

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g fehér búzaliszt
  • 200 g vaj vagy margarin felkockázva
  • 100 g xilit
  • 1 ek kakaópor
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek hideg víz
Húsvéti mini márványkuglóf

Elkészítés:

A vajat kissé megolvasztjuk, majd a tojásokkal és az édesítőszerrel habosra keverjük. 2,5 dl tejet adunk hozzá, és összekeverjük.

A liszteket egy másik tálban keverjük össze a sütőporral, majd apránként adjuk hozzá a tejes keverékhez, és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Ekkor kétfelé vesszük a masszát. Az egyik felébe kerül a teáskanál vaníliaaroma, a másikba a kakaópor és a maradék fél dl tej.

Egy kuglófformát kivajazunk és lisztezünk, majd elkezdjük a rétegzést. Tetszés szerint a vaníliás vagy a csokis masszával kezdjük, és felváltva csorgatjuk bele körbe-körbe a formába, míg el nem fogynak.

A sütőt közben előmelegítjük 190 fokra, és kb. 40-45 percig sütjük a kuglófokat. Tűpróvával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e.

Locsolóváró kókuszos golyó

Hozzávalók:

  • 400 g kókuszreszelék
  • 250 g vaj
  • 1,65 dl AdeZ kókusz ital
  • 70 g kókuszliszt vagy mandulaliszt
  • 190 g porrá őrölt xilit
  • 100 g hántolt mandula
  • 1 tk rumaroma
Locsolóváró kókuszos goly

Elkészítés:

A kókusztejet felforraljuk az édesítővel, hozzáadjuk a rumaromát. Ebbe keverjük bele a kókuszreszeléket, a kókuszlisztet, a vajat és összedolgozzuk. Pár percre fagyasztóba tesszük, hogy kihűljön. Végül a masszából golyókat formázunk, a közepébe 1 mandulaszemet nyomunk, és megforgatjuk kókuszreszelékben.

Képek: Szarka Dávid/Coca-Cola Magyarország