szilvásvárad szalajka völgy ősz
Az őszi színekben pompáző Szalajka-völgyet mindenkinek látnia kell egyszer. (Fotó: mindenamieger.blogspot.com)
Szilvásvárad az alpesi hangulatú Szalajka-völggyel és a képeslapra illő Fátyol-vízeséssel kirándulók ezreit csalogatja a Bükkbe. A környéken számtalan természeti kincs várja, hogy kisvasúttal, gyalog vagy hegyikerékpárral felfedezzük. Mutatjuk Szilvásvárad legjobb látnivalóit, valamint a környék kihagyhatatlan őszi Insta-helyeit.

Látnivalók a Szalajka-völgy környékén

szalajka völgy fátyol vízesés
A Szalajka-völgy egyik jelképe, geológiai kincse a bő vizű Szikla-forrás, amely egy barlangjáraton át, kis tavat alkotva bukkan a felszínre. (Fotó: szilvasvarad.hu)
Eger és annak vonzáskörzete, így Szilvásvárad is nem véletlenül szerepelnek az idei legnépszerűbb őszi úti célok listáján, a környék ugyanis egyszerűen lélegzetelállító képet fest ilyenkor. A völgy legkedveltebb nevezetességei közé tartozik a 17 méter magas Fátyol-vízesés, amit a Szilvásváradi Erdei Kisvasúttal is elérhetünk. A szerelvény a Szalajka-völgy bejáratánál lévő Fatelep állomásról indul, a közel 5 km hosszú vonal végállomása a Gloriette-tisztás.
Innen a bátrabbak elindulhatnak a patakot tápláló Szalajka-forráshoz, majd tovább egy meredek szerpentinösvényen az Istállós-kői-barlanghoz, amely ősemberleletekről ismert, vagy akár a Bükk két legmagasabb csúcsára, a Szilvási-kőre (961 m) és az Istállós-kőre (958 m).
szilvásvárad erdei kisvasút ősz
(Fotó: szilvasvarad.hu)
A Szalajka-patak kristálytiszta vizében a helyiek több mint száz éve tenyésztenek sebes és szivárványos pisztrángot. A Sáfrány Pisztrángudvarban kóstoljuk meg a kályhában sült, füstölt pisztrángot vagy a ropogósra sült pisztrángfilét. 
A lipicai ménes szintén Szilvásvárad attrakciója: a több mint 400 éves tenyésztői múltra visszatekintő lófajta 1950-ben került a Bükkbe. A ménesudvarban találkozhatunk a kiscsikókkal, megnézhetjük a hajtókocsi-kiállítást, a ménistállóban pedig megismerkedhetünk a lipicai fajta történetével. Az anyakancaméneshez lipicai fogat viszi a látogatókat.
lipicai ménes méneslátogatás
(Fotó: szilvasvarad.hu)

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2