nádasdy vár sárvár várlátogatás
(Fotó: Civertan Grafik/Wikipédia)

Múltbéli izgalmas kalandok, misztikus legendák és titokzatos szerelmek nyomába eredhetünk az évszázadok viharaival dacoló magyar várak falai között. Egy jó kiállításon a történelemkönyvek lapjain oly távolinak tűnő csaták és hősök szinte megelevenednek a szemünk előtt. Íme, öt hazai vár, ahol átélhetjük a múltat!

Magyarország a számtalan kastély, vár és kolostor országa, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezd őket. Ha érdekel egy kis hazai vár- és kastélyturizmus, legközelebb a gödöllői vagy fertődi helyett látogasd meg a kevésbé ismert magyarországi várak egyikét.

1. Füzéri vár: less be az úrhölgyek hálószobájába!

füzér füzéri vár kirándulás várlátogatás
(Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu)

Vulkáni kúpon magasodó, hófehér falaival messzire látszik Füzér – Magyarország legészakibb települése – vára. A látványosan fejlődő erőd kiállítóterei a Perényiek, Báthoryak és Nádasdyak korába vezetnek.

Korhűen berendezett termeit végigjárva betekinthetünk a vasajtóval védett, kincseket őrző tárházba, a gótikus várkápolnába, a legrégebbi lakórészként ismert Felső Zöld Házba, az úrhölgyek hálószobájába és a pincékbe.

2. Sümegi vár: a börtönkiállítás sötét titkai is feltárulnak ittsümegi vár kastélyok várak magyarország

Az egyik legnépszerűbb hazai vár egyértelműen a Sümegi, amelyet mindenkinek látnia kell egyszer. (Fotó: Peter Stehlik/Wikipédia)

Darabontok szobája, börtönkiállítás, püspöki hálószoba, sütőház, fűszer- és rózsakertek – a sümegi vár állandó kiállításait felsorolni is nehéz, pedig az ország egyik legszebb, kopár hegytetőre épült középkori erődjében számos egyéb attrakció hívogat.

A vár kapitánya történelmi élményparkkal, hetente kétszer megrendezett lovagi tornákkal, fegyver- és kocsimúzeummal tiszteleg végvári hőseink előtt.

3. Nádasdy-vár: messzefödön híres freskók a falakon

nádasdy vár sárvár várlátogatás magyarországi várak
(Fotó: Civertan Grafik/Wikipédia)

A Nádasdy-vár ötszögletű épülete Sárvár belvárosában hazánk egyik legépebben fennmaradt várkastélya, a Nádasdy Ferenc Múzeum otthona. A díszterem mennyezetét díszítő, II. Nádasdy Ferenc törökellenes csatáit megelevenítő freskók messze földön híresek, éppúgy, mint a huszárkiállítás, a Nádasdy-óra vagy a térképgyűjtemény. A toronyszobába a kilátás kedvéért érdemes felkapaszkodni.

Magyarországi várak, amelyek arra várnak, hogy felfedezd őket.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2