Citroen Ami olcsó elektromos autó
Citroën Ami az olcsó elektromos autó, amit hagyományos 220V-os fali csatlakozón keresztül tölthetünk (Forrás: Citroën)

Tavaly még koncepcióautó volt, idén már valóság. Tavasztól érkezik több európai országba a 2019-ben bemutatott tanulmányautó leegyszerűsített változata. A hamarosan megjelenő Citroën Ami közösségi autózásra lett tervezve. Az elektromos miniautó jónéhány alapvető kényelmi funkciótól mentes, azonban az ára miatt úgy gondoljuk, sokan hajlandók lesznek szemet hunyni hiányosságai felett.

Citroën Ami – A jogosítvány nélkül vezethető autó

Az Ami lényegében egy mopedautó, amely a legtöbb EU-s országban akár már 14 vagy 16 éves kortól vezethető, ráadásul sok helyen még jogosítvány sem szükséges a használatához. A besorolásnak megfelelően a Citroën Ami végsebessége 45 km/h, tömege még akksikkal együtt is csupán 485 kg.

2,4 méteres hosszával es 1,39 méteres szélességével igazi kompaktautó. Az akkumulátor 5,5 kWh-s, amihez a Citroën háromórás töltési időt és 70 km-es hatótávot ígér. Sőt, elektromos autó töltőkábel mellett, hagyományos 220 V-os konnektorhoz csatlakoztatva is tölthető.

elektromos autó töltő kábel elektromos töltőállomás
Nem sok elektromos autót tudunk hagyományos hálózati csatlakozóval tölteni (Forrás: Citroën)

Közösségi autózás mindenek felett

A Citroën elsősorban városi közösségi autózásra, így autómegosztó-szolgáltatások kínálatába szánja az Amit. Ahol elérhető ez a konstrukció, ott nagyon jutányos díjazásra számíthatnak az autósok a Citroëntől. A havidíjas változat, 2644 eurós letét kifizetése után mindössze havi 20 euróba kerül. Ugyanakkor a városi elektromos roller szolgáltatás mintájára percdíjban 0,26 eurócentért, vagy havi bérlésre 9,90 euróért is használhatjuk a francia törpeautót.

A Citroën Ami természetesen megvásárolható saját használatra is. Az elektromos autó teljes ára “mindössze” 6000 euróba, azaz kb. kétmillió forintba kerül. Azonban a Citroën szalonokban ne keressük a törpeautót, mivel az kizárólag online felületen keresztül lesz értékesítve.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2