bmw andy warhol
Andy Warhol guruló műalkotásának jubileumi születésnapjára készültek a különleges képek

– Imádom ezt az autót. Sokkal sikeresebb, mint maga a műalkotás – így vélekedett Andy Warhol, miután festőecsetével egyedivé varázsolt egy BMW M1 sportautót. A BMW Art Car kollekció negyedik tagja kevesebb, mint fél óra alatt készült el 1979-ben. Negyven év után különleges fotók készültek róla.

Andy_Warhol_by_Jack_Mitchell
A modell elkészültekor Warhol megnehezítette a fotóriporterek dolgát: a fényképezőgépek jóformán még be sem kapcsoltak, mire már végzett is az alkotással

A sebesség élményét adja vissza a BMW Andy Warhol értelmezésében

Az Egyesült Államokban született, világhírű Pop Art művész a kor autórajongóinak szenvedélyében osztozott, guruló műalkotásának varázsa így időtlen klasszikusként ejti rabul a vezetés szerelmeseit.

– Arra törekedtem, hogy munkámmal visszaadjam a sebesség élményét, hiszen amikor egy autó gyorsan megy, a vonalak és a színek is elmosódnak – fogalmazott Andy Warhol. A rajongók többsége a művész munkáját tekinti a BMW Art Car kollekció legfényesebb pontjának. A negyven esztendővel ezelőtt megálmodott autó a BMW Group Classic közösségi média versenyét megnyert Stephan Bauer fényképezőgépének pózolt.

bmw andy warhol 3
40 éve a modell nem csupán a Procar sorozatba, de Andy Warhol munkájának köszönhetően a Pop Art művészeti irányzat történelemkönyvébe is benevezett

Kölni kontraszt

A 29 éves müncheni gépkocsi-fotográfus fényképei merőben új megvilágításba helyezik a legendás 470 lóerős négykerekűt. Az exkluzív fotózás helyszínéül szolgáló kölni gyárépület kiválasztásával Stephan Bauer látványos kontrasztot hozott létre a rikító színekkel megálmodott BMW Art Car és az elhagyatott épület fakó szürkesége közé. A legendás négykerekű egy eddig ismeretlen oldalát fedte fel a kamera előtt.

bmw andy warhol 2
1979. júniusában a 76-os rajtszámmal felvértezett BMW M1 rajthoz állt a Le Mans-i 24-órán megmérettetésen

Születésnapokból és nagy bejelentésekből nincs hiány idén a bajor prémiumgyártónál. A 35 éves M5 modellt lenyűgöző különkiadással ünnepelték. Májusban egy BMW i3 segítségével mutatták be Budapest 5G bázisállomásának képességeit. És idén mutatkozott be a tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE is.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •