bill gate porsche taycan turbo s
Bill Gates az elektromos autókról mondta el véleményét (Taycan fotó: DMB)

Mik az elektromos autók előnyei és hátrányai a világ harmadik leggazdagabb embere szerint? Bill Gates a minap Marques Brownlee YouTube-csatornájának vendége volt, ahol a legújabb technológiától kezdve az elektromos autókig mindenről kifejtette véleményét.

A legnagyobb probléma a hatótáv és a töltési idő

Amikor arról kérdezték, hogy mit gondol, mik lehetnek az elektromos autók legnagyobb előnyei és hátrányai, leszámítva az árukat, Gates ezt válaszolta: „Egyrészről a hatótáv, másrészről a töltési idő az, ami problémás. Ha hosszabb távon szeretnél utazni, sokaknak még mindig hatalmas nyűg, hogy a töltési idő sokkal tovább tart, mintha simán begurulnának egy benzinkútra tankolni. Arról nem is beszélve, hogy a hatótáv még mindig elég kevés.”

Gates egyébként örömmel újságolta el, hogy nemrég vásárolta meg élete első elektromos autóját, mégpedig egy elektromos Porsche Taycant, aminek leleplezésén tavaly ősszel mi is ott voltunk Frankfurtban. „Nagyon-nagyon menő autó, amit élmény vezetni.” Bill Gates új elektromos autójának egyébként valóban nem a legjobb a hatótáv-értéke. Bár a Porsche Taycan akár 400-450 km-t is tud menni egy feltöltéssel, addig egy hasonló sportautó, például a Tesla Model S Long Range modellje már 600 km-t is megtesz ideális körülmények között, de még a cég legújabb SUV-ja, a Model Y is 500 km-t ígér. A Taycan előnyei közé tartozik viszont, hogy a Turbo 3,2 másodperc alatt gyorsul százra, a Turbo S-nek pedig 2,8 másodpercre van ehhez szüksége.

porsche elektromos autók előnyei hátrányai
A Taycan elektromos autó egyik nagy előnye a gyorsulása (Fotó: Sean O’Kane / The Verge)

Gondolni kell a haszongépjárművekre is

Gates szerint, amíg az elektromos autók a prémium kategóriába tartoznak, addig nem lehet velük globális változást elérni, pedig szerinte ez lenne a lényeg. Habár az e-autók sokkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint a hagyományosak, az áruk miatt sokkal kevesebben fognak ezek mellett dönteni. Még akkor is, ha amúgy környezettudatos a vásárló. Gates továbbá még azt vetette fel, hogy az elektromosautó-gyártóknak el kellene kezdeniük nyitni a haszongépjárművek felé is. “A legtöbb cég még mindig csak a személygépkocsikban gondolkozik, pedig a mezőgazdaságban és az iparban is nagy szükség lenne elektromos alternatívákra.”

20 év alatt közel 54 milliárd dollár jótékony célokra

Bill Gates alapítványa
(Forrás: Gates Foundation/Frederic Courbet/Twitter)

A Microsoft társalapítója ma már idejének nagy részét a feleségével közösen létrehozott karitatív szervezetének, a Bill és Melinda Gates alapítványnak szenteli. Az alapítvány évről-évre egyre több szerepet vállal a világ számos országában. Kiemelten támogatják a lemaradó országok fejlődését, egészségügyét és oktatását. Ha a világban bármilyen környezeti katasztrófa vagy egyéb tragédia történik, a Gates alapítvány rendre az elsők között ajánlja fel segítségét. Sőt, az elmúlt években már egyre nagyobb figyelmet szentelnek a fenntarthatóságnak, a klímaváltozás és a globális felmelegedés elleni harcnak is.

Forrás: Teslarati