Paskál furdő medence
Egyelőre várni kell arra, hogy a strandok és fürdők megteljenek élettel; fotó: Budapest Gyógyfürdői
A járványveszély elmúltával már néhány hete engedélyezett a strandok újranyitása, azonban mindeddig a beltéri medencék ebbe nem tartoztak bele. Mostantól viszont egy teljes körű bakteriológiai és kémiai önellenőrző vizsgálat után újra üzemelhetnek a szállodákban és a fürdőkben a beltéri medencék, a vizes élményelemek, szaunák és gőzfürdők is.

Kezdődhet a beltéri medencék újranyitása

A veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztették azok a jogszabályok, amelyek eddig korlátozták a beltéri medencék és vizes élményelemek, szaunák és gőzfürdők használatát. Ezért június 18-tól ezek a létesítmények ismét üzemelhetnek mind a szállodákban, mint a fürdőkben – tájékoztatott Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Gellért fürdő budapest beltéri medencék
Nyithat a Gellért fürdő is

Bár a veszélyhelyzet véget ért, a biztonságra továbbra is figyelni kell. Mint az országos tisztifőorvos kiemeli, továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy csak egészséges személy dolgozzon a létesítményben. Emellett fokozottan kell figyelni a vendégek és a személyzet személyes higiénére, valamint a távolságtartásra. Ugyanakkor továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott fertőtlenítésre és a megfelelő szellőzés biztosítására.

Nyithatnak a szaunák és a gőzfürdők is

A Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján megjelent tájékoztatás szerint ez azt jelenti, hogy újra fogadhatnak vendéget:
  • a medencék,
  • a töltő-ürítő rendszerű gyógymedencék,
  • a szaunák, gőzfürdők, valamint kapcsolódó létesítményeik,
  • a 15 négyzetméternél kisebb vízfelületű, illetve az automata vegyszeradagolással nem rendelkező pezsgőfürdők/jakuzzik,
  • az élményelemek (beleértve a levegőbefúvást igénylőket is 15 négyzetméternél nagyobb vízfelületnél),
  • az aeroszol képződéssel járó gyógyászati célú medencék (pl. tangentor, szénsavfürdő),
  • a babaúszást szolgáló medencék.

A létesítmények újranyitása előtt szükséges a medencék a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szerinti teljes körű bakteriológiai és kémiai önellenőrző vizsgálata, a  fürdőzés csak megfelelő vízminőség esetén kezdhető meg.

Forrás: Turizmus.com