barbie baba frida
A Barbie 1959 óta dolgozik azon, hogy kinyissa az álmok és a valóságról alkotott elképzelések közti csukott kapukat

Példaképre mindannyiunknak szüksége van. Egy sikeres sportoló, egy csinos modell, egy elismert tudós vagy egy világhírű művész egyaránt képes inspirálni, és ez a fajta útmutatás a fiatal lányok életében talán még fontosabb. Az idén 60. évfordulóját ünneplő Barbie Signature kollekciója híres, inspiráló nőket mintáz, az egyedülálló Barbie baba csapatba most a mexikói festőművész, Frida Khalo is bekerült. A tudomány iránt érdeklődő lányokat pedig Európa egyetlen aktív női asztronautája ösztönzi, Barbie babaként.

Frida_Kahlo_Barbie
A nő, akit kitartása és dinamizmusa feminista szimbólummá is emelt

A fiatal lányok merjenek nagyot álmodni!

Frida Kahlo a 20. század emblematikus alakja, akit kitartása és dinamizmusa feminista szimbólummá emelt. Katherine Johnson pedig az afroamerikai nők negatív megkülönböztetéséből kitörve, kiemelkedő tudásával a NASA egyik legjelentősebb matematikus-fizikusává vált. Idén tehát róluk is mintáztak Barbie babát. Ezzel a márka olyan pozitív női példaképeket állít a fiatal lányok elé, akikre bátorságukért és teljesítményükért is felnézhetnek, ezzel is ösztönözve őket tehetségük kibontakoztatására. A témában „Álomkapu” néven Mattel átfogó projektet indított, amely a lányok személyiségfejlődését vizsgáló kutatások mellett a szülők és a gyerekek edukációját támogatja. A játékgyártó 1945-ös alapítása óta támogatja a gyerekek tehetségének kiteljesedését.

barbie baba signature
A NASA történetének egyik legjelentősebb munkatársa, a matematikus és fizikus Katherine Johnson

Valósághű ruházatot és kiegészítőket viselnek

A mára több mint 200 hivatást felvonultató Barbie vállalása, hogy évente legalább 10 új ösztönző, inspiráló női példaképet mutat be. eEnek köszönhetően érkeztek limitált darabszámban Magyarországra a Frida Kahlot és Katherine Johnsont ábrázoló babák. A sorozatban szereplő inspiráló Barbie-k valósághű ruházatot és kiegészítőket viselnek, továbbá mindegyik babához részletes ismertető tartozik az általa megformázott példakép munkásságáról. Ősszel kerekesszékes és műlábas babával bővül a portfolió, amellyel a márka célja, hogy párbeszédet indítson a testi fogyatékossággal és annak elfogadásával kapcsolatban.

Itt az asztronauta Barbie baba is

A Barbie az Európai Űrügynökséggel (ESA) is együttműködött. Ennek az eredménye lett az a különleges Barbie baba, amelyet Samantha Cristoforettiről, Európa egyetlen aktív női asztronautájáról mintáztak. Ezzel arra kívánják ösztönözni a lányokat, hogy felnőttként ők legyenek az asztronauták, a mérnökök vagy az űrkutatók új generációja. A közös projekt egyébként az Apollo 11 holdra szállása előtt tiszteleg – ennek most van az 50. évfordulója. Az együttműködés a már említett globális „Álomkapu projektjének” része.

Samantha_Cristoforetti
A közös együttműködés arra a tényre is felhívja a figyelmet, hogy az aktívan tevékenykedő asztronauták mindössze 15 százaléka nő

Ezekkel a Barbie babákkal biztosan órákig leköthetők a gyerekek egy-egy hosszabb autós utazás során is. Úgyhogy ezt se felejtsétek el becsomagolni az összes többi dolog mellé, amiket jó, ha szülőként mindig magatokkal visztek a kocsiban.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •