Az 5 legszebb óceánpart Dél-Portugáliában
Carvoeiro partja egy csodás kis öbölben bújik meg

Portugália legdélebbi tartománya Algarve, amelynek partjait az Atlanti-óceán hullámai mossák. A víz gyönyörű türkiz színű, olykor hatalmas hullámokkal, ám sajnos nem tud olyan meleg lenni, mint például a Földközi-tenger. Persze simán bele lehet menni, néhány perc után megszokjuk a hideget. Érdemes szörfdeszkát vinni magunkkal (bérelni is lehet a legtöbb strandon), az állandó szél miatt az óceánpart Dél-Portugáliában szinte mindig szeles, és mindig hullámzik itt az Atlanti-óceán.

Ám nemcsak a kék és zöld színű víz miatt csodálatos Dél-Portugáliában a táj, hanem a hatalmas sárga és vörös sziklák, a homokos, kisebb-nagyobb barlangokkal szabdalt óceánpart teszi igazán feledhetetlenné a nyaralást. Nézzük, nekünk melyik öt óceánpart tetszett a legjobban Dél-Portugáliában!

1. Praia de Falésia, a több kilométeres partszakasz

A 6 kilométer hosszú homokospartszakasz Vilamoura és Olhos de Água (Albufeira közelében) között húzódik,különlegessége az a vörös sziklafal, amely a partszakasz nyugati felétszegélyezi. (A falésia szó sziklát jelent). A keleti partszakaszjellegzetessége, hogy akár 50 méter messzire is be tudunk sétálni a sekélyvízbe, így gyerekes családok számára kiváló nyaralóhely. A TripAdvisor szerintez a legjobb strand Portugáliában, Európában a 3. legjobb, a világon pedig a12. legjobb tengerpart/óceánpart (2018).

Óceán és homokos part
A partot lépcsőn lehet megközelíteni

2. Praia São Rafael, az aranysárga óceánpart Dél-Portugáliában

Az óceánpart különlegessége itt az aranysárga sziklákban rejlik, amelyeket a víz az évezredek alatt különféle alakzatokra formázott. A homokos parton is magasodik itt-ott egy-egy szikla, amelyek árnyékába behúzódnak a nyaralók. Apropó, árnyék! Dél-Portugália legtöbb strandján lehet bérelni nyugágyat és napernyőt, de akár a sajátunkat is vihetjük magunkkal. Ám arra figyeljünk, hogy csak a kijelölt helyen szúrjuk le a napernyőnket, a fizetős részre nem mehetünk be saját felszereléssel.

Az 5 legszebb óceánpart Dél-Portugáliában
Sziklák árnyékában hűsölő strandolók

3. Praia do Carvoeiro, az egyik legkisebb óceánpart Dél-Portugáliában

Míg az előző két óceánpart viszonylag távolt volt a településektől, ez a strand kimondottan Carvoiero szívében, egy kis öbölben található. A bájos kis strandot sziklák és Carvoiero fehér házai ölelik körbe, az óceán általában itt csendesebb, mint Dél-Portugália többi strandján.

Az 5 legszebb óceánpart Dél-Portugáliában
Carvoeiro partja egy csodás kis öbölben bújik meg

4. Praia de Benagil, a barlangjáról híres strand

A Benagil-strand szintén a kisebb óceánpartok közé tartozik, ide azonban nem is ezért jönnek a turisták. Hanem a Benagil-barlangok miatt, amelyek néhány perces hajózással közelíthetők meg. A gyönyörű természeti képződmények valóban lélegzetelállítóak, az egyik leghíresebb az Algar de Benagil, amelynek a tetején egy nagy lyuk található (olyan, mint egy nagy szem), amelyen keresztül látszik az ég. A vörös szikla, a türkiz víz és a kék ég együtt valóban fantasztikus látvány!

Hajó az óceánon
Benagil strandjáról indulnak a hajók a közeli barlangokba
Szikla és égbolt
Az Algar de Benagil a leghíresebb barlang ezen a partszakaszon

(Fotók: AlgavreTips)

5. Praia do Beliche, a szörfös óceánpart Dél-Portugáliában

Dél-Portugáliai nyaralásunk alatt ez az óceánpart lett a kedvencünk. Hatalmas sziklák és hullámok, nyugalom és csend a szörfösök paradicsomában. Itt biztos, hogy mindig fúj a szél! Hiszen nagyon közel van Európa legdélnyugatibb csücskéhez, a Szent Vince fokhoz (Cabo de São Vincente), ahonnan egykoron a portugál felfedezők indultak el hajóikkal. A strandon csak egy kis bár és egy szörfdeszka kölcsönző található. Szinte olyan, mintha a világ végén lennénk.

Az 5 legszebb óceánpart Dél-Portugáliában
A Beliche beachen szinte mindig vannak hullámok
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •