autoipar koronavirus (2)
A koronavírus megbénította az egész világot, így most mindenki ott próbál segíteni, ahol tud; fotó: Pixabay/zvirgzds

Ugyan az autógyártás leáll az egész világon, az utóbbi időszakban igazi mozgalom indult az autóipar résztvevői körében, hogy próbálják növelni az egészségügyi, orvosi eszközök gyártását. Beleértve akár a lélegeztető gépeket is, melyeket még mindig csak kisüzemi mennyiségben tudnak előállítani, habár égető hiány van belőle a világ számos helyén. Autóipar és koronavírus: nézzük tehát, hogyan segítenek a nagy márkák!

A Renault és az FCA arcmaszkokat gyárt

A spanyolországi Renault alkalmazottjai 3D nyomtatókkal fogtak bele orvosi arcvédő pajzsok gyártásába. Ezzel segítik az egészségügyi alkalmazottak munkáját. Az arcvédő pajzsokat is előállító rendszer további orvosi eszközök gyártására is kiterjeszthető és bárhol alkalmazható. A Renault egyik mérnöke szerint akár még a franciaországi 3D nyomtatókat is használhatnák, hogy lélegeztető gépekhez gyártsanak alkatrészeket. Ez létfontosságú lenne a kritikus állapotban lévő koronavírus fertőzötteknél.

autoipar es koronavirus maszk
Hiány van az arcmaszkokból, jól jön a segítség az egészségügyben; fotó: Pexels/Andrea Piacquadio

Az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) leállította európai termelését és kizárólag egészségügyi védőeszközök előállításával foglalkozik. Szájmaszkok előállításával szeretnének hozzájárulni az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájához. Az FCA üzemeinek egyikét átalakítja, hogy légszűrös szájmaszkokat gyárthasson – céljuk, hogy havonta több mint egymillió szájmaszkot készítsenek. Emellett – ahogyan a Ferrari is – a Siare Engineering gyógyszergyártó céget lélegeztető gépek gyártásával támogatják.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3