ausztria borászatok
Bécs külvárosának tetején számos borászat található, érdemes a minél többet kipróbálni (Fotó: Wien Tourismus/Peter Rigaud)

Az időjárás idén nem kedvezett a nyaralóknak és már augusztus utolsó hetében ősziesre váltott, pár nap múlva pedig már a naptári ősz is megérkezik. Éppen ezért ideje elkezdeni gondolkozni az őszi programokon Bár sokan a nyár elmúlásaként élik meg az őszt, valójában az egyik legizgalmasabb évszakunk, így nem kell csüggedni, van bőven mit csinálni ebben az időszakban is. Cikkünkben ezúttal a borturizmus iránt érdeklődőknek kedveskedünk, méghozzá Ausztria legjobb borászatainak top 5-ös listájával, ahol garantáltan a legjobb osztrák borok társaságában élvezhetjük a csodálatos panorámát. Tipp: Aromatérkép segít eligazodni a borok között. Neked melyik ízvilág a kedvenced?

Panorámás borozók és a legjobb osztrák borok

A kelet-stájerországi Kulmban található Pischelsdorf borászat (Fotó: Weingut Posch/Martin Gruja)

A borozóknak Ausztriában mindig szezonjuk van, mégsincs mindig mindegyik borozó nyitva. Mindenekelőtt a kisebb borkiméréseknél szokás az időszakos nyitvatartás, vagyis az Aussteckzeit. Ezeknél a borozóknál a bejárat fölé kihelyezett zöld ág (Buschen) jelzi a nyitvatartást, innen ered a Heurigerek másik elnevezése, a Buschenschank. Részletes információt a nyitvatartásról az ún. heuriger-naptárból is szerezhetnek az érdeklődők, amely minden borvidéken elérhető már online is. Bécsben ugyanakkor a legtöbb borozó egész évben nyitva van, némelyik a jó borok mellett bámulatos kilátást is kínál a városra.

A napfényes őszi délutánokon és kellemes estéken az osztrákok előszeretettel látogatnak el egy hangulatos borozóba vagy ahogy ők hívják: Heurigerbe. Íme néhány tipp a lélegzetelállító panorámát is kínáló kirándulásokhoz.

Gemischter Satz és bécsi panoráma

bécs borászat
(Fotó: Wien Tourismus/Paul Bauer)

Néhány állomás a villamossal, egy rövid séta – és máris a bécsi szőlőskertek között találhatjuk magukat, ahol egymást érik a hangulatos borozók is. A Duna menti metropolis a világ egyetlen olyan fővárosa, ahol bortermelés folyik. A város peremén, ahol a szőlőskertek sorakoznak, igazán vonzó tájkép fogadja a kirándulókat.

Aki a fröccshöz vagy egy pohár Wiener Gemischter Satzhoz és egy ízletes heuriger-uzsonnához a városra és a Dunára nyíló kilátást is szeretné élvezni, annak érdemes a városi hegyek egyikén keresni egy borozót. A legszebb panorámát kínáló borozók közé tartozoik a Sirbu és a Hirt a Kahlenbergen, valamint a Mayer és a Wieninger a Nussbergen. Egy talán még kevésbé ismert látkép nyílik Bécsre az északon magasodó Bisambergről. Ezt se hagyd ki: A legjobb neszmélyi látnivalók – Aludj boroshordóban, hűsölj angol parkban!

A következő oldalon folytatódik az osztrák borászatok és borok top 5-ös listája.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3