palack asvanyviz auto
Egy palack ásványvíz több veszélyt rejt, mint gondolnád (fotó: attn.com)

Több veszélyt is rejteget kánikula idején az autó utasterében felejtett ásványvíz. A műanyag palackon áthaladó napsugarak akár fel is gyújthatják az autódat. Nem, ez nem vicc! Mutatjuk, miért ne hagyd sose a kocsiban a vízzel teli palackot.

Tűzveszélyes a műanyag palackos ásványvíz

Azt mindenki jól tudja, hogy pl. hajlakkot, spray-t, öngyújtót nem hagyunk az autóban, mert tűzveszélyes. Azt már jóval kevesebben, hogy az ásványvizes palack is ugyanilyen veszélyeket rejt. A napsugarak ugyanis könnyen érhetik olyan szögben az üveget, hogy az lángra lobbantsa például az üléshuzatot. A vízsugarak ilyenkor nagyítóként működnek, ezért a tűző napon parkoló autót akár fel is gyújthatják.

Az oklahomai Midwest City Tűzoltóság saját kísérlete bebizonyította, hogy a félelmek nagyon is valósak. A vizsgálatot azután végezték el, miután egy amerikai technikus saját szemével látta az ebédszünetében, ahogy lángra kap egy autó ülése a bent felejtett ásványvizes palacktól.

Fertőzéseket is okozhat a sokáig napon hagyott víz

Továbbá nem lehet szó nélkül elmenni a kórokozók mellett, amelyek hő hatására keletkezhetnek a vízben, legyen az autóban hagyott csapvíz vagy ásványvíz. Különösen igaz ez a megbontott üvegre, amibe már beleittunk. A palack szájánál és csavaros részénél ilyenkor a szokásosnál is gyorsabban szaporodnak a baktériumok, vírusok. Éppen ezért még az újratölthető kulacsot is tanácsos minden nap alaposan elmosni, akkor is, ha csak vizet teszünk bele.

Pet palack
Műanyag palackos ásványvíz: ha megvettük, igyuk meg és dobjuk a szelektívbe (Fotó: bustle.com)

Az eldobható flakonokat pedig újratölteni egyáltalán nem tanácsos, bármennyire is takarékosnak, fenntarthatónak tűnik. Ugyanis a folyamatos használat során mikrorepedések keletkeznek rajta, amelyben a kórokozók még inkább megtapadnak. Ezeket a PET-palackokat – sajnos – egyszeri használatra tervezték. Ám ha szelektíven gyűjtöd, akkor újrahasznosítják, és akár autóalkatrész is készülhet belőle.

Ugyanilyen veszélyes a műanyag palackból kioldódó BPA vegyület, mely napfény és hő hatására nagyon könnyen belekerülhet a vízbe. A megoldás tehát: BPA mentes újratölthető kulacs csapvízzel, amit sosem hagyunk az autóban és minden este elmosunk. Fő a biztonság és a környezet védelme!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •