amszerdam utazás vörös lámpás negyed
Amszterdam városigazgatása szerint a prostituáltak nem turista látványosságok (Fotó: Jasper Juinen/The New York Times)

Amszterdam kötelező látnivalói közé tartozik a legális prostitúcióról híres vörös lámpás negyed. Ám a várost egyre inkább érintő overtourism-jelenség arra késztette a polgármestert, hogy április 1-jétől korlátozza a szervezett turistacsoportok belépését a környékre.

A vörös lámpás negyed nem látványosság

Az elmúlt években egyre több holland idegenforgalmi iroda kezdett el ajánlani idegenvezetők kíséretében szervezett kirándulásokat Amszterdam leghíresebb utcájába. Az amszterdami vörös lámpás negyedet egy csapásra lepték el a több tíz főből álló csoportok, akik turista látványosságot csináltak az itt legálisan dolgozó prostituáltakból. Ez odáig fajult, hogy a lakók és az ott dolgozók is panaszkodtak a bámészkodó tömegekre, akik elijesztik a valós kuncsaftokat.

Victor Everhardt, a város helyettes polgármestere a következőt nyilatkozta: „A szexmunkások turista látványosságként való kezelése felettébb tiszteletlen. Éppen ezért minden szervezett túrát be fogunk tiltani a vörös lámpás negyed környékén. Azon kívül természetesen továbbra is engedélyezett az idegenvezetés, de a vezetőknek és a résztvevőknek is be kell tartaniuk az új, szigorúbb szabályokat. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a turisták ne zavarják az itt lakókat és dolgozókat.”

látnivalók amszterdamban holland utazás
Amszterdam vörös lámpás negyede éjjel (Fotó: JASPER JUINEN / NYT)

A szabályszegőkre bírság és eltiltás vár

Azok az idegenvezetők, akik a tiltás ellenére megszegik az új szabályozást, 6 hét felfüggesztés mellett 190 eurós bírságra számíthatnak. Három kihágás után az idegenvezető és az őt foglalkoztató utazási iroda elveszítheti a működési engedélyét, továbbá akár a 7500 eurós bírságot is kötelesek megfizetni. A vörös lámpás negyed természetesen egyénileg továbbra is szabadon látogatható, tekintve, hogy éppen a turisták azok, akik a legnagyobb mértékben hozzájárulnak a bevételekhez.

Amszerdam egyébként az elmúlt években az egyik legnépszerűbb turista célpont lett. A körülbelül 850 ezer lakosú várost 2018-ban nem kevesebb, mint 19 millió turista látogatta meg. 2025-re ez a szám várhatóan 29-30 milliót is elérheti.

overtourism jelenség budapest turisták
Egyre több nagyváros szembesül az overtourism-jelenséggel (Fotó: asap)

Egyre nagyobb probléma az overtourism

A népszerűségnek azonban vannak árnyoldalai is, mint azt a jelen példa mutatja. Egyre több országban kell korlátozásokat bevezetni, hogy a városvezetés fel tudja venni a harcot az overtourism nevű jelenséggel. Az overtourism, azaz „túlturistásodás” az a jelenség, amikor egy települést, térséget vagy várost turisták tömegei lepik el, és ezzel rontják, zavarják a helyiek életminőségét, valamint rombolják a természeti és környezeti értékeket. A turistaáradattal egyébként nem csak Hollandia küzd, egyre több ország nagyvárosait, így például már Budapestet is érinti. De itt van ez az osztrák kis idilli falucska is, amit szintén lassan tönkretesznek a turisták.

Forrás: Evening Standard

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •