koronavírus arcmaszk autó kézfertőtlenítő az autóban
Kiderült, hogy mégiscsak teljesen biztonságos az autóban hagyni az alkoholos kézfertőtlenítőt (Fotó: Freepik)

A világ számos hírportáljához hasonlóan nem olyan régen mi is tévesen azt állítottuk, hogy az alkoholos kézfertőtlenítő, amennyiben a forró autóban hagyják, akár fel is robbanhat. Nos, kiderült, hogy mindez, ebben a formában nem felel meg a valóságnak. Ugyanis ez is csak egy volt a rengeteg álhír közül.

fake news koronavírus álhírek
(Fotó: memyselfaneye/Pixabay)

Az eredeti, téves hír alapja az az állítólagos amerikai videó, amelyet több hírportál is átvett. Eszerint az egyre melegebb idő beköszöntével az autóban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő akár fel is robbanhat, ha az túlságosan felhevül. Azóta kiderült, hogy a kigyulladt autóbelsőt bemutató videó, valójában nem is Amerikában (hanem Szaúd-Arábiában), nem a napokban (hanem 2015-ben) és nem is alkoholos kézfertőtlenítő felrobbanásából adódó károkat mutat be. Tűzoltók szerint valójában közel 300 Celsius-fokos hőmérsékletnek kellene lennie az utastérben ahhoz, hogy a kézfertőtlenítő csak úgy magától kigyulladjon.

Tehát még egyszer: az alkoholos kézfertőtlenítő nem kap lángra, ha azt az autóban felejtjük!

A jelen példa is jól szemlélteti, hogy sokan még mindig koronavírus témában terjesztenek álhíreket az interneten. Ezek legtöbbje pedig éppen a százmilliók által használat közösségi platformokon terjed. Ahogy arról mi is beszámoltunk, hekkerek egy csoportja a járvány kezdete óta levelek ezreit küldik szerte szét, amelyeket ha megnyitunk, adathalász programokat engedünk szabadjára a számítógépünkön.

Forrás: Vice