Century limuzin
A különleges Century limuzin október második felében szállítja a szigetország uralkodóját
A Toyota megkapta fennállásának legnagyobb presztízsű megbízását. Az új japán császár koronázási ünnepségére kellett kabrióvá átalakítania luxuslimuzinját, ezzel az egyedülálló akcióval pedig a márka fejére is felkerült a korona. A különleges Century limuzin október második felében szállítja a szigetország uralkodóját.
naruhito es masako
Naruhito japán császár és felesége, Maszako császárné (fotó: Wikipedia)

Titok övezi az új autót

Akihito japán császár idén április 30-án lemondott trónjáról. Május elseje óta fia, Naruhito áll az ország élén, ám hivatalosan csak október második felében foglalja el helyét a trónon. Erre a ceremóniára a császári család egy különleges autót – kabrió kivitelű Century limuzin – rendelt a Toyotától. Az autógyártó maximális diszkrécióval végezte a munkát: nem adott közre részleteket az átalakításról. A japán sajtó is csak annyit tud az autóról, hogy a hátsó üléseket 40 milliméterrel megemelték, háttámlájukat pedig meredeken, 25 fokos szögben rögzítették. Ezúttal tehát nem az utasok kényelme a fő cél. Helyette inkább az, hogy amikor a ceremónia végeztével Naruhito császár hazatér, a császári palotától a családi rezidenciáig vezető úton a közönség szemügyre vehesse az új uralkodót és feleségét, Maszako császárnét.
century limuzin
Harminc perc alatt teszi meg a 4,6 kilométeres utat

Lexus és Century limuzin: nem terheli meg a levegőt

A kabrióvá alakított Century limuzin a tervek szerint harminc perc alatt teszi meg a 4,6 kilométeres utat. A hatalmas autó minimális mértékben terheli meg csupán a japán főváros levegőjét a Lexustól kölcsönvett 5.0 literes, V8-as hibrid motornak köszönhetően. Egy valamire azonban vélhetően – legalábbis a mellékelt fotók alapján – nem képes a pazarul kidolgozott autó: becsukni a tetejét.

century limuzin
Titok övezi az új autót, amelyet az ú császár avat fel

Az ünnepséget követően a tervek szerint a kabrió kivitelű Century limuzin különböző paloták kertjében lesz megcsodálható. Illetve egészen biztosan szerephez jut a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok során, amelyre a Toyota, mint a játékok egyik fő támogatója egy sor lélegzetelállító újdonsággal – robotokkal, repülő autóval, e-járművekkel – készül.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •