hegyi utak sportautó
Mindig figylejünk arra, hogy a táj ne vonja el a figyelmünket az útról!; fotó: Freepik/azerbaijan_stockers

Ha a lélegzetelállító látnivalókról van szó, hazánk egyáltalán nem szűkölködik. Csodás hegyi utak, elképesztő panoráma, mindezekért pedig a legrosszabb esetben sem kell pár óránál többet utaznunk. Szép számmal akadnak olyan útvonalaink, melyeken már csak a megannyi látnivaló és a természet közelsége miatt is érdemes végigvezetni. Most bemutatunk párat a legszebb magyar tájakon futó szerpentines utak közül, melyek miatt érdemes kocsiba ülni útra kelni, ha hétvégén igazán szép, lélekemelő kikapcsolódásra vágynánk.

Mátra, a gyönyörű panoráma és a szerpentines utak otthona

A Gyöngyösről induló 24-es főút a hazai autósok és motorosok egyik kedvenc útvonala. Nem véletlenül, hiszen az út menti panoráma kiemelkedően gyönyörű. Útközben pedig végtelenül hangulatos tájakat szelhetünk át a szerpentines utak aszfaltját koptatva. Ha szeretnénk, egészen Kékestetőig autózhatunk, vagy kiruccanhatunk a galyatetői kilátóhoz. De megnézhetjük az ország legmagasabban fekvő tavát, Sástót is. Vagy kipróbálhatjuk a Mátra első libegőjét! Nem csak a panoráma miatt érdemes ide ellátogatni. A környék híres jellegzetes helyi borairól, melyeket a farkasmályi pincesoron, vagy Mátrafüreden is megkóstolhatunk. Persze, csak ha utána nem ülünk autóba! Ügyeljünk azonban arra is, hogy akadnak olyan utak a környéken, melyeket személyautóval már nehéz lehet bejárni, ilyenkor jöhet jól egy kirándulásra ideális SUV, ami a göröngyös, kátyús aszfalton is jól bírja a gyűrődést.

Átadták a Mátra új libegõjét
Tavaly adták át a Mátra első libegőjét; fotó MTI/Komka Péter

Felsőtárkány-Lillafüred, az elvarázsolt mesevilág

A Bükki Nemzeti parkot átszelő Felsőtárkány-Lillafüred útvonal igazi mesebeli tájakon vezet át. A gyönyörű erdők, patak, szép dombok és virágos mezők várják az arrafelé autózókat, a hegyi utak pedig azt az érzést keltik bennünk, mintha egy egészen más világba csöppentünk volna. Felsőtárkány felől indulva érdemes egy hangulatos sétát tennünk a festői Felsőtárkányi-tó körül, ahol olyan érdekes programokba is belefuthatunk, mint a Felsőtárkányi Rétesnapok, vagy a rendszeresen megrendezésre kerülő bolhapiac. Lillafüreden és környékén is rengeteg csodálatos várja a kirándulókat, a vízeséstől kezdve a kastélyszállón át, egészen a rejtélyes Anna-barlangig. A vonalon azonban nem szabad, hogy a táj túlságosan is elvonja a figyelmünket a vezetésről, mert veszélyes hajtűkanyarok és meredek lejtők nehezíti az utazást.

Felsőtárkányi-tó
fotó: Minden, ami Eger (blog)

Balatonfüred – Keszthely: mediterrán élmény a Dunántúlon

Ha már az élményautózásról beszélünk, nem maradhat ki a sorból a turisták egyik kedvenc célpontját jelentő Balaton-felvidék sem. A „magyar tenger” északi partját gyakran hasonlítják a mediterrán tájakhoz: a Balatonfüred és Keszthely között húzódó útszakaszon rengeteg gyönyörű látnivalóban és kulináris élvezetben lehet részünk. A felvidéki dombos vidéken kanyarogva rengeteg, szebbnél szebb kis településre tévedhetünk be, ahol egészen más levegőt szívhatunk, és egészen más életérzésben lehet részünk, mint a hétköznapi, nagyvárosi lét során. A Káli-medencében rengeteg jó étterem várja az éhes utazókat.

kis balaton keszthely
A Balaton új látogatóközpontját kár lenne kihagyni; Fotó: MTI/Varga György

Ha pedig még egy kicsit tovább mennénk, nem érdemes kihagyni a Balaton-felvidék legújabb ökoturisztikai létesítményét, a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpontot. Itt elektromos járművel vagy akár kenuval és kajakkal is felfedezhető a Kis-Balaton.

Forrás: Netlízing

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •