Nudli szamócasalátával

Hozzávalók (4 személyre):

  • Nudli:
  • 1 kg burgonya
  • 3 db egész tojás
  • 200 g liszt
  • 500 g só
  • 150 g vaj
  • Morzsa:
  • 100 g pankó morzsa vagy zsemlemorzsa
  • 100 g vaj
  • 60 g nádcukor, de lehet édesítőszer is
  • Epersaláta:
  • 500 g szamóca
  • 100 g porcukor
  • 2 db citrom
  • 50 g menta

 

30 perces receptek nudli gyors sütemény
Wolf András séf arra ösztönöz mindenkit, hogy az főzésbe vonjuk be a gyerekeket is. (Fotó: Ízes Élet)

Elkészítés:

A magas keményítőtartalmú burgonyát egyenletes nagy kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy tepsin 5 percig pihentetjük, és áttörjük burgonyanyomón, majd szétterítjük a tepsin, minél nagyobb felületen, hogy a lehető legtöbb folyadék távozzon belőle. Ha kihűlt a burgonya, belekeverjük a tojást, lisztet és a sót. Nem szabad sokáig gyúrni, csak annyira, hogy éppen összeálljon. A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán, és felvágjuk egyenlő, kb. három cm hosszú és nem egész egy centi széles darabokra. A tenyerünkkel egy határozott, de finom mozdulattal kis hengereket formálunk belőle, és egy tepsin lefagyasztjuk a nudlikat. A fagyasztott nudlikat, sós, forrásban lévő vízben másfél percig főzzük, majd leszűrjük, és egy serpenyőben kicsit megpirítjuk habzó vajban.

A szamócát megmossuk, egyforma darabokra vágjuk. Belerakjuk egy tálba, összekeverjük a porcukorral, majd ráfacsarjuk a citromlevet, és belekeverjük a mentát.

A vajat egy serpenyőben habzásig hevítjük, majd rászórjuk a morzsát, és alacsony lángon rozsdabarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a nádcukrot. Néhány keverés után levesszük a tűzhelyről, és egy hideg tálba borítjuk, nehogy a serpenyő hőjétől túlpiruljon.

A pirult nudlikat megforgatjuk a morzsában, tányérra rakjuk, és ráhalmozzuk a szamócasalátát.

Forrás: Ízes Élet/Wolf András séf receptjei

1
2
3
4