furmint vilagnapja bor hungarikum
Február 1. - Nemzetközi Furmint Nap; fotó: Pexels/David Bartus

Pár napja egy hungarikumra figyelt a világ: február elsején, a furmint világnapja alkalmából ünnepelt a borszakma. Ez az első magyar szőlőtípushoz rendelt nemzetközi ünnep, három éve tartják meg. Ennek alkalmából az IMO – Time for wine három érdekességet gyűjtött össze a tokaji borvidék csúcsgasztronómiában is helytálló fő fajtájának.

1. A világ legelismertebb borszakértői dicsérik

A február 1-jére időzített Nemzetközi Furmint Nap célja nem más, mint ráirányítani a figyelmet a szőlőfajtára és boraira, legalább 24 órára a borvilág érdeklődésének középpontjába állítani. Több Master of Wine – például Jancis Robinson, Caroline Gilby és Natasha Hughes – szerint óriási lehetőség van a furmintban, mely méltó vetélytársa lehet a nemzetközi szinten ismert fehér fajtáknak.

magyar bor etel
A furmint, vagy furmin fehér borok készítésére alkalmas szőlőfajta; fotó: Pexels/Valeria Boltneva

2. Értékes hungarikum

A furmint az egyik legértékesebb hungarikum, túlnyomórészt – körülbelül 97%-ban – Magyarországon termesztik ezt a szőlőfajtát. Hazánkban elsősorban Tokaj-Hegyalja, Somló és a Balatonfüred-Csopaki borvidéken található.

3. A furmint könnyen kombinálható a kedvenc fogásainkkal

A szőlőfajta neutrális jellegének köszönhetően sok borstílust meg tud jeleníteni, így jóformán bármilyen vacsora is kerül az asztalra, a furminttal nem lőhetünk mellé. A friss, könnyedebb tételek mellé kiválóan illenek a halak, a csirke és a pulyka, míg a testesebb furmintok borjút, bárányt vagy vad szárnyasokat kívánnak. Ha kacsa vagy liba van terítéken, érdemes szamorodnit felbontani, libamáj és kacsamáj esetén pedig tökéletes választás az aszú.

furmint bor etkezes
Szinte minden ételhez jól illik a furmintból készült bor; fotó: Pexels/Creative Vix

Ha te is felbontanál egy üveg bort a furmint világnapja alkalmából, bátran tedd meg! De ha ittál, semmiképp ne ülj a volán mögé – a zéró tolerancia mindenkire érvényes!

Forrás: Turizmus Online

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •