ünnepi díszkivilágítás budapesten
Idén organikus anyagokat tartalmazó díszek jelzik majd az ünnep közeledtét; fotó: Budapest Városháza

Idén tényleg minden máshogy alakul, mint ahogy azt megszoktuk, de a város köztereinek karácsonyi világítását és díszítését érintő döntés a pozitív hírek közé tartozik. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontokat is figyelembe vevő új díszeket készíttetett. Advent első vasárnapjától egészen más megjelenésbe öltözik majd a város. Íme, egy kis összefoglaló arról, milyen lesz az ünnepi díszkivilágítás!

Idén a karácsonyi díszkivilágítás a fáknak is jólesik majd

Sok mindenben eltér az idei év a megszokottól. Ám a negatív hullámon túl azért van jó pár olyan apróság, aminek örülni lehet. Ilyenek a város különböző pontjain felbukkanó Kolodko-miniszobrok, a rovarhotelek és az a zöld szemlélet, amely az elmúlt egy évben egyre nagyobb hangsúlyt kap a fővárosi intézkedések mögött. Ez a változás idén a karácsonyi díszkivilágítás kapcsán is megmutatkozik. A megjelenésnél sokkal fontosabbá vált a környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontok figyelembevétele. Ennek köszönhetően a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. új, környezetbarát, újrahasznosított díszekkel ékíti és fényesíti majd Budapestet advent első vasárnapjától (november 29.). A díszítés újrahasznosított műanyag és alumínium, valamint cukornád felhasználásával készült. A karácsonyi díszek most első alkalommal készülnek lebomló és újrahasznosítható anyagokból Budapesten.

✨ Zöld szemlélettel alakítják át a karácsonyi díszkivilágítást Budapesten. ✨A zöld környezet megóvását előtérbe…

Közzétette: Budapest Városháza – 2020. november 12., csütörtök

Korábban az ünnepi díszkivilágítás, a fákra tekert fényfüzérek és az ágakon lógó harangok, gömbdíszek és szívek megjelenésétől – és a Vörösmarty téri áthatolhatatlan emberrengetegtől – indult be igazán mindannyiunkban a karácsonyi hangulat. Idén azonban az organikus anyagokat tartalmazó díszek jelzik majd az ünnep közeledtét. Kis súlyuk lévén kímélik majd a fákat, valamint az Andrássy út Oktogonig tartó szakaszán és a Városháza parkban használt díszek beépített teljesítménye 8,5 kW. Ez 40 százalékkal kevesebb energiafelhasználást jelent az előző évekhez képest. „A fákra feltekert fényfüzérek a feltekerés és letekerés idején sérüléseket okozhatnak az ágrendszerben. Ezek a sérülések fertőzési gócokat alakíthatnak ki, leronthatják az egyébként sem jó állapotú fák egészségét” – mondta el Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze.

Forrás: We love Budapest
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •