zab árpa rossz koleszterin
A zabban található béta-glükánok hatékony és biztonságos módon képesek csökkenteni a koleszterint; fotó: Freepik/evening_tao

A bolognai Sant’Orsola-Malpighi Egyetemi Kórház és az Olasz Táplálkozási Alapítvány kutatóinak klinikai vizsgálata bebizonyította, hogy a zabban található béta-glükán csökkenthetik a „rossz koleszterin” szintjét a vérben.

A rossz koleszterin is csökkent a zab hatására

A több mint 80 résztvevő bevonásával lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy napi három gramm zabból származó béta-glükán elfogyasztásával a kutatás alanyainak alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinje mindössze négy hét alatt átlagosan 12 százalékkal csökkent. Nyolc hét alatt pedig ez a szám a 15 százalékot is elérte. Mindez azért fontos, mert az LDL – ami “rossz koleszterin” néven híresült el, és a test koleszterinszintjének nagy részét kiteszi – magas szintje növelheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát. A vizsgálatot 48 nő és 35 férfi közreműködésével végezték. A kutatás elején minden résztvevő koleszterinszintje közepesen magas volt. A szívkoszorúér-betegségre való hajlamuk pedig alacsony és átlagos. Emellett közös jellemzőjük, hogy mediterrán étrendet folytattak.

zabkása egészséges étrend
A zabból finom zabkását vagy palacsintát is készíthetsz; fotó: Freepik

Zab és árparostokkal az egészségért

A béta-glükánok a zabban és árpában található legfontosabb rostok, amelyek bizonyos étrendkiegészítőkben is megtalálhatóak. A kutatás eredményeire reagálva, Romeo Cazanescu országigazgató elmondta: „A béta-glükánok hatékony és biztonságos módon képesek csökkenteni a koleszterint azoknál, akik enyhe, vagy mérsékelt koleszterinszinttel rendelkeznek. Beleértve a viszonylag fiatalabb korosztály képviselőit is.” A WHO jelentése szerint Európában a 25 év feletti felnőttek 54 %-a rendelkezik magas koleszterinszinttel. Ez globálisan a legmagasabb érték.

A vizsgálat eredményeit a “Nutrients” tudományos lap publikálta. A kutatásról készült összefoglaló videót pedig itt tudod megnézni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •