Budapest filmes helyszínek
Az I Spy című kémvígjáték is Budapesten forgott; fotó: IMDb

Az elmúlt években fokozatosan emelkedett a Budapesten készített nemzetközi filmes és televíziós produkciók száma. Ennek köszönhetően a turisták körében nemcsak külföldön, hanem itthon is egyre népszerűbbek lettek az olyan városnéző programok, amelyek középpontjában filmes helyszínek állnak, azaz amelyek a mozgókép kultúrára épülnek. Így a filmek és forgatási helyszínek közötti kapcsolat magában hordozta azt a lehetőséget, hogy létrejöjjön a főváros első filmturisztikai alkalmazása. A virtuális túrázók egy-egy ikonikus fővárosi forgatási helyszínen filmrészletek segítségével szinte azonnal a jelenetben találhatják magukat.

Filmrészleteket is mutatnak a forgatási helyszínek mellé

Ennek megvalósítását vállalták fel a Film Destination Budapest kreatív csapatának és a SZTAKI eLearning osztályának szakértői. Az együttműködésük keretében jött létre 2017-ben a „GUIDE@HAND Film Destination Budapest” okostelefonos alkalmazás. Ez mára népszerű idegenforgalmi alkalmazássá vált. Az app ingyenesen letölthető iOS és Android eszközökre, a folyamatosan bővülő tartalom pedig angol és magyar nyelven is elérhető. Az alkalmazást letöltő több ezer érdeklődő számára most egy innovatív, interaktív, szintén digitális kiegészítés született. Létrejött egy filmes Virtuális túra/- Filmdest Walking Budapest. Ez egy olyan komplex webalapú csomag, amely további érdekes információkat biztosít a korábban létrehozott okostelefonos alkalmazás mellett. A virtuális túrázók a SZTAKI-s fejlesztők által készített nagyfelbontású, interaktív gömbpanoráma fotók segítségével nemcsak a filmes kreatív csapat által összeállított lexikális információkat kaphatnak az ikonikus fővárosi forgatási helyszínek területéről, hanem a csatolt filmrészletek segítségével szinte azonnal a jelenetben találhatják magukat.

A Mission Implossible negyedik részének nyitójelenete, főszerepben Budapest:

Virtuális túra otthonról is

A szintén közösen létrehozott tematikus csomag egyaránt megtekinthető számítógép, okostelefon és táblagép böngészőjében. A virtuális túrában négy különböző fővárosi filmforgatási hely fedezhető fel különleges perspektívából. Az először megjelenő, a Széchenyi Lánchíd pilonjáról készített interaktív panorámaképen több látványos filmes helyszín válik pillanatok alatt elérhetővé. A megjelenített alkotások műfajra való tekintett nélkül, élményszerű és tartalmas kikapcsolódást jelentenek minden korosztálynak. Emellett érdemes lesz figyelemmel kísérni az okostelefonos alkalmazás frissítéseit is: a tervek szerint elérhetővé válnak majd a tematikus, vezetett audio-guide-os filmséták is, ahol egy-egy városrészhez kapcsolódóan lehet majd ismerkedni Budapest nemzetközi filmtörténeti emlékeivel.

Ha telefonnal a kezedben vágsz neki Budapestnek, használd a Fatár alkalmazást is – ennek segítségével megismerkedhetsz a fővárosi parkok fáival, játszótereivel.

Forrás: Turizmus.com

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •