Fotó: VAN GRAAF
Fotó: VAN GRAAF

A tavasszal együtt végre a gardróbunkat is megtöltik a színek, az aktuális divatkollekciók minden eddiginél színpompásabbak. Itt az idő, hogy kicsit többet megtudjunk a gyönyörű árnyalatokról! Gondoltad volna, hogy a színeknek is van történetük, és régebben bizonyos színeket csak egy szűk társadalmi réteg viselt? Sőt, az sem véletlen, hogy 2023-ban épp a Viva Magenta lett az év színe! A több mint 200 márkát forgalmazó divatcég, a VAN GRAAF Keszeg Anna divatkutató segítségével most összegyűjtött Neked néhány izgalmas tényt a színekről. És azt is megtudhatod, milyen alapdarabok nem hiányozhatnak a tavaszi gardróbodból!

 Színről színre – mit jelentenek a színek?

A színek használata a művészetekben, tudományban, öltözködésben folyamatosan változott és változik ma is, olykor jelentésük is módosul az idő során. A kék például sokáig a nemesek színének számított, mivel nehezen és drágán tudták előállítani – emiatt csak később vált széleskörűen elterjedtté. Magyarországon ez utóbbira jó példa a kékfestők megjelenése, a kék szín ekkor lett része a népviseletnek is.

„Jellemző az is, hogy adott színeket bizonyos nemekhez társítunk – mondja Keszeg Anna. – Ha rózsaszín kiscipőt látunk, tudjuk, kislányról van szó, míg egy világoskék pici lábbelit valószínűleg egy kisfiú fog viselni. Ám egyre több divatmárka lép túl ezen a berögzült elképzelésen, és emeli be a rózsaszínt a férfi-, a kéket pedig a női divatba.”

Keszeg Anna divatkutató
Keszeg Anna divatkutató

Viva Magenta – merjünk vidámak lenni!

A WGSN, a világ legnagyobb trendkutató intézete idén a Very Perit választotta az év színének. Ez a szín sokunknak ismerős lehet, hiszen tavaly a Pantone is ezt a vidámságot, örömöt sugalló színt kiáltotta ki győztesnek. Ezt az életérzést viszi tovább, és erre erősít rá a Pantone idei színe, a Viva Magenta. „Az elmúlt években, a pandémia és a válság idején a visszafogottabb színek voltak az év színei. Idén egy erősebb, merészebb, szenvedélyesebb árnyalatot választottak, ami azt is szimbolizálja, hogy végre vége a nehezebb időszaknak, és ismét a harsányabb, élénkebb dolgok felé fordulunk” – magyarázza a divatkutató.

VAN GRAAF tavaszi kollekció

VAN GRAAF tavaszi kollekcióA Viva Magenta és más vidám, vibráló színek a VAN GRAAF tavaszi-nyári kollekciójában is megtalálhatók, amelyek nemcsak pasztell árnyalatokkal, hanem akár egymással kombinálva is jól mutatnak. „Nagyon divatosak most az olyan karakteres színek, mint a zöld, magenta, narancssárga, lila, neon sárga, encián kék, türkiz – mondja Hodop Tünde, a VAN GRAAF Allee store managere. – Ezek a színek ráadásul együtt is hordhatók, bátran felvehetünk például egy pink és narancs, vagy zöld és kék kombinációjából álló szettet. Emellett a kiegészítőkben, például a táskákban is megjelennek ezek az erőteljes árnyalatok. Így egy-egy élénk színű darabbal azok is becsempészhetik az outfitjükbe az új trendeket, akik öltözködésükben inkább a visszafogottabb, pasztelles tónusokat kedvelik.”

Kié a szín? – Generációk kedvencei

A kutatások szerint a különböző generációk jellemzően más-más színpalettából választanak maguknak, ha ruhákról van szó. A Z-generáció bátran használja a vibráló, telített színeket, merészen párosítja egymással a kontrasztos árnyalatokat, egyik nagy kedvence az élénk sárga. Mer kísérletezni, és nemcsak a színeket, hanem a különböző stílusokat is magabiztosan kombinálja.

A millenniumi generáció szintén vonzódik az energikus árnyalatokhoz, ám a Z-generációnál visszafogottabb tónusokat választ.

VAN GRAAF tavaszi kollekció

Az alapszínek mellett a természet színeihez ragaszkodik az X-generáció, számára jöhetnek például a bézs, barna, zöld különféle árnyalatai, amelyekről a Z- és a millenniumi generáció már egyre inkább lemond.

És mi a helyzet a boomerekkel? Általában ahogy az életük több területén, úgy az öltözködésben is szívesebben ragaszkodnak a hagyományokhoz, és a megbízható, klasszikus színekben hisznek.

5 ALAPDARAB, AMELY NEM HIÁNYOZHAT IDÉN TAVASSZAL A GARDRÓBODBÓL

A VAN GRAAF tavaszi tippjei

1. Kétsoros blézer, amely oversize méretben mutat leginkább jól.

2. Lágy esésű, bő szárú, elegáns nadrág – akár a blézerrel megegyező színben.

3. Cropped, vagyis derékban rövid póló, pulóver.

4. Overál, amely lehet egyszínű, mintás, elegáns, vagy sportos.

5. „Meztelen ruha”: olyan felső vagy ruha, ami átlátszó: alatta melltartót, hozzá blézert viseljünk.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •