fotó: Freepik/prostooleh

Sosem látott intenzitású a koronavírus terjedése a világban, még olyan országokban is felütötte a fejét ismét a járvány, amelyek sikeresen kezelték az első hullámot. Ez már a járvány második hullámának az előszele lenne? Miközben a legtöbb ország vezetése nem hajlandó ismét bezárkózni a gazdasági károk elkerülésének érdekében, több újrafertőzödött terület önkormányzata döntött úgy, hogy bizonyos helyekről ismét korlátozzák a beutazást, illetve van, ahol a kijárási korlátozásokat is újra bevezették, írja a Portfolio.hu portál.

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy az utazni vágyók napi szinten ellenőrizzék, milyen utazási korlátozások vannak érvényben a kiszemelt célországban. Utazástervezésben nagy segítség lehet a Re-open EU nevű, folyamatosan frissülő weboldal, amely segít eligazodni, hogy honnan hová, és milyen feltételekkel lehet utazni az EU-n belül.

Peking, Kína: újra jönnek a tömeges tesztelések

Pekingben, Kína fővárosában június közepén kezdett el ismét rohamosan terjedni a koronavírus, miután egy nagybani piachoz köthető gócpontot azonosítottak. Védekezésképpen a helyi önkormányzat újra bezárta az iskolákat és a repülőtereket, valamint tömeges tesztelést rendeltek el. A piac melletti 11 lakóövezetet teljesen lezárták a kínai hatóságok.

Horvátország: ismét életben a kéthetes karantén

dubrovnik horvátország
Horvátországban átlagosan július 22-én találkozhatunk a legtöbb nyaraló magyarral, de nem idén; fotó: Pixabay

Horvátország június 24-én jelentette be, hogy ismét szigorít a beutazási szabályokon, mert megnövekedett a Covid-19-fertőzöttek száma. Ez azt jelenti, hogy újra két hetes karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkeznek. Az átutazókra a megkötések nem vonatkoznak.

USA: Szigorodnak az államok közti utazási szabályok

amerika napi új covid fertőzések utazási korlátozások
Amerikában az elmúlt hetekben rekordokat dönt a napi új igazold esetek száma (Forrás: Johns Hopkins Coronavirus Resource Center)

Több amerikai állam is szigorított az elmúlt napokban az államok közti utazás szabályain, elsősorban a texasiak beutazását korlátozzák, mert az államban nagyon megnőtt a Covid-fertőzöttek száma. New York, New Jersey és Connecticut is 14 napos karanténba küldi a Texasból érkezőket, miután egy nap alatt több mint 5000 fertőzöttet regisztráltak a déli államban. Korábban egyébként Texas is karanténolta a New Yorkból érkezőket, hiszen ez utóbbi volt az amerikai járvány egyik legnagyobb gócpontja. Az Egyesült Államokban egyébként szinte fékezhetetlenül tombol a koronavírus: már 2,5 millió fertőzöttet azonosítottak és bár a korábbi gócpontokban, Kaliforniában és New Yorkban talán sikerült elsimítani a járványgörbét, újabb és újabb államokban ugrik meg jelentősen a fertőzöttek száma. Több állami önkormányzat is jelezte: fontolgatják a kijárási korlátozások, boltbezárások visszavezetését.

Lapozz és megtudod, mely városok döntöttek még az utazási és egyéb korlátozások mellett.

1
2