amerikai autó
(Forrás: Cadillac)

A Cadillac luxus városi terepjárója, az Escalade eddig sem a visszafogottságáról volt híres. Azonban az amerikai autó legújabb, 2021-es modellje még erre is rápakolt egy lapáttal. Az új Escalade minden szempontól megújult: belül az elérhető technológia legjavával modernizálták, kívülről pedig minden eddiginél dögösebbre tervezték.

A 2021-ben megjelenő új modell az Escalade-széria ötödik generációja lesz, és egyben az első, amely jelentős változásokat hoz az autó több, mint 20 éves történetében. Az új modellt kívül-belül átdolgozták a formatervezők. Az első szembetűnő változás a Cadillac Escalade egyik védjegyévé vált hűtőrácsban található, ami most még nagyobb lett, ezzel igazi bestiális kinézetet kölcsönözve neki. Az állatias vonalak megjelennek a fényszórók alatti agyar-szerű díszítésekben is, amitől még inkább félelmetes és egyben dögös is lett az összkép.

amerikai autómárkák
A bestia új hűtőrácsai (Forrás: Cadillac)

Escalade: a “nagyobb jobb” világszemlélet jegyében

Szinte elképzelhetetlen, de az új Escalade még nagyobb lett, mint eddig volt. A standard modell 5,3 méteres hosszával, és több mint 2 méteres szélességével sem kutya, ám a csúcsmodell, az úgynevezett Escalade ESV még ennél is félelmetesebb méretekkel bír. Az ESV nem kevesebb, mint 5,7 méter hosszával már egy igazi szörnyeteg lett. Az Escalade egyik ismertetőjegye az eleve nagyméretű horizontális hűtőrács az új modellnél még az eddiginél is nagyobb lett.

Cadillac Escalade luxus SUV
Az új Escalade minden eddiginél nagyobb és jobb lett (Forrás: Cadillac)

Ami a belsőt illeti, itt történt az igazán nagy változás. Az eddigi Cadillac Escalade-ekhez képest az új olyan, mintha a jövőbe csöppentünk volna. A teljes infotainment-rendszer modernizálták, végre búcsút mondtak az analóg technikának és mindent digitálisra cseréltek. Természetesen visszafogottságnak semmi jelét nem tapasztaljuk belül sem, hiszen a műszerfalat egy hatalmas 38 colos hajlított OLED képernyő dominálja. Az amerikai autó hatalmas méreteit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a hátul ülők beszédét mikrofonok továbbítják az elülső hangfalakba, hogy az elől utazók hallhassák őket, hiszen az autó olyan hatalmas, hogy a hang könnyen elvész ekkora térben. Ezek mellett az autó természetesen minden extrával fel lett szerelve, amely a vezetést és a vezetőt segíti.

hajlított oled kijelző műszerfal
A legnagyobb változás, hogy az új modellben már minden digitális (Forrás: Cadillac)
Cadillac Escalade bel
Az egész család, de még a rokonok is elférnek benne (Forrás: Cadillac)

Amerikai autó, amerikai méretekre tervezve

A Cadillac Escalade igazi popkulturális legenda lett a 2000-es évek közepétől. A tekintélyt, luxust és erőt sugárzó amerikai autó számtalan filmben, sorozatban és videójátékban jelent meg az évek alatt. Sőt, ha van igazi rapper-SUV, akkor az Escalade biztosan az, hiszen a mai napig rengeteg videóklipben használják előszeretettel az autómonstrumot. Arról nem is beszélve, hogy aki követ világsztárokat, az biztosan látta már, hogy szinte mindenkinek parkol egy ilyen a garázsában.

Egy biztos: van valami megnyerő ebben a finom vonalaktól teljesen mentes, ám mégis hihetetlenül luxus-érzést adó SUV-ban, amely minden porcikájában az amerikai piacra és az amerikai méretekre lett tervezve.

Forrás: Top Gear