mentesfeszt gyümölcs reggeli
Több mint 1200 négyzetméteren lesz lehetőség kóstolgatni és piacozni; fotó: Pixabay/silviarita

Február végén újra a bűntudat nélkül fogyasztható fogásoké a főszerep! A tavalyi siker után visszatér a MentesFeszt, ahol a vega burgertől a mentes gofrin át egészen a tücsöklisztig minden különlegességet kipróbálhatunk. Számos előadó közt Mosolyka is főzni tanít bennünket. Idén a programmal párhuzamosan rendezik meg a 4. Gasztroblogger Fesztivált.

A MentesFeszt nem a lemondásokról szól

A „mentes” étkezés szerencsére már rég nem azt jelenti, hogy bármilyen ízről vagy finomságról le kéne mondanunk: olyan kedvenceinkre is találunk alternatívát, mint a fagyi vagy a palacsinta. Szerencsére már a cukrászdák, éttermek, kávézók kínálatában is egyre gyakoribbak a glutén-, cukor-, laktóz- vagy épp „mindenmentes” ételek. Akár valamilyen ételérzékenység nehezíti a napjainkat, akár diétázunk, vagy „csak” igyekszünk egészségesen élni, a MentesFeszt lehetőséget ad, hogy bárki összeállítsa a számára ideális étrendet. Itt ugyanis minden, a területhez kapcsolódó fontos magyar márka, üzlet és vendéglátóhely képviselteti magát.

Egy kis ízelítő a tavalyi fesztiválról:

A fesztiválnak az ELTE Lágymányosi Campus Északi Tömbje ad otthont, ahol két szinten, több mint 1200 négyzetméteren lesz lehetőségünk nézelődni, kóstolgatni és piacozni. A gasztro udvaron kipróbálhatjuk a mentes palacsintát, gofrit, lángost és a vega burgereket. Sőt, még a kedvenceinknek is vihetünk egy kis ajándékot, hiszen gluténmentes kutyafalatok is kaphatóak lesznek.

Fókuszban a fejlődés és a környezetvédelem

A szervezők szakmai előadásokkal várnak mindenkit, aki szeretne tanulni, informálódni és képbe kerülni az egészséges gasztrotrendekkel. A MentesFeszt vendége lesz többek közt Mosolyka is, aki itt mutatja be először élőben a Mosolyka Flow Vegán főzési tudományát. Szó lesz még a bolygó egyik legfenntarthatóbb fehérjeforrásáról, a tücsöklisztről, aminek a neve tényleg a szárnyas rovarokból készült őrleményt takarja! Arról is többet tudhatunk meg, milyen élettani hatásokkal bír a vegetáriánus étrend a sportolókra nézve. A tejérzékenyeknek jó hír, hogy megismerkedhetnek a totuval (nem tofuval!), ami kiválóan alkalmazható a túró helyettesítésére.

mosolyka mentesfeszt
Mosolykával is találkozhatunk a februári rendezvényen; fotó: Mosolyka Flow – Vegan food & drink

A mentes étkezési trendek mellett szó esik olyan, mindenki számára fontos gyakorlati kérdésekről, amikkel a minket körülvevő világot és önmagunkat is jobbá tehetjük. Téma lesz a környezeti lábnyom-mentes higiénia, a műanyagmentesség is és a női önmegvalósítás is. De lesz még játszóház, gyerekfelügyelet, indonéz táncosok, zenészek és handpan zenei előadások is.

MentesFeszt: 2019. február 29. – március 1. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •