Milyen a tökéletes tetőbox?
Fotó: Unsplash/Thai Nguyen

Bővült a család, vagy baráti társasággal indulsz nyaralni? Már csak egy tetőbox hiányzik az utazáshoz? A tökéletes tetőbox rengeteg mindent elnyel, nem kell az utastérbe is csomagokat pakolni, így kényelmesebb lesz az utazás. Az első használat után fel fogod tenni a kérdést: hogy lehettél meg eddig nélküle? A Cruz tetőcsomagtartók forgalmazója, az Elsa Group segítségével összeszedtük, mi alapján döntsd el, hogy melyik lesz a legjobb választás a számodra.

A tetőbox alapméretét az autód határozza meg

A tökéletes tetőbox kiválasztásakor az első és legfontosabb, amit figyelembe kell venned, azok az autód méretei. Ezek határozzák meg ugyanis, hogy milyen tetőbox típusok illenek a kocsidra. A tetőboxokat az autó tetőcsomagtartójára kell rögzíteni. Éppen ezért a tető, valamint a tetőcsomagtartó maximális terhelhetősége és a tető hossza jelenti az egyetlen korlátot a választásban.

A tetőbox nem lóghat túl az autón se előre, se hátra, nem akadályozhatja az autóból való kilátást és a csomagtartó nyitását sem. A teherbírás egyébként nem változik a méretekkel, de a kocsi tetőteherbírását alapul kell venni. Az autó adatainál megtalálható a tető terhelhetősége, de ha mégsincs róla információ, mindenképpen ki kell kérni szakértő tanácsát.

A célnak megfelelő tökéletes tetőbox

tetőbox-nagy
Egyszerű, nagyobb méretű tetőbox, 430 literes tárolókapacitással (Fotó: Elsa Group)

Ha tisztában vagy már azzal, hogy az autódra mekkora méretű tetőbox szerelhető, a választást érdemes azzal folytatni, hogy milyen célra vásárolod a boxot. Attól függ ugyanis a típus, hogy általánosan mit szeretnél benne, esetleg a tetőbox mellett szállítani. Aki sokat jár síelni, vagy horgászni, annak egészen biztosan a hosszú tetőbox az ideális választás. Amennyiben inkább babakocsit, etetőszéket, utazóágyat, nagyobb sporttáskákat szállítanál benne, mindenképpen a széles változatra lesz szükséged. Ha pedig a tetőbox mellett mást is a tetőre szerelnél, pl. biciklitartót, akkor a tökéletes tetőbox számodra biztosan egy keskeny típus lesz. Méretben a legkisebbek körülbelül 300, a legnagyobbak több, mint 470 literesek.

A kínálat végtelen

A kicsiktől a sportoson és a nagy kapacitásúakon át a luxusig hatalmas a kínálat a tetőbox piacon. A szín és dizájn az ízlésedre van bízva. Természetesen az ár a márka, a forma, a dizájn, a minőség és a felépítés szerint változik. A legolcsóbb boxok 30 ezer forinttól indulnak, a legdrágábbak pedig több százezer forintba kerülnek.

A forma, a fényezés, a merevítés és az egyéb extra funkciók sokat dobnak az áron. Ilyen extra lehet például gyorsrögzítés, a teleszkópos kitámasztó vagy belső csomagrögzítés. A tökéletes tetőbox tehát számos extra funkcióval is rendelkezhet az igényeidhez igazodva. A tetőboxokra a gyártók általában több év garanciát vállalnak.

Hasznos tippek tetőboxokhoz

tetőbox-fenyes
Az extra fényezés nem csak a dizájnon, az áron is dob (Fotó: Elsa Group)

A tetőboxok általában központi zárral vannak ellátva, így könnyen nyithatók-zárhatók. Rögzítésük egyszerű. Minden esetben szükség van tetőcsomagtartóra, erre kell csatlakoztatni a tetőboxot. A forgalomba kerülő boxok rengeteg teszten mennek át, ahol meg kell felelniük és ellen kell állniuk a menet közben őket különböző hatásoknak. Ezért abszolút nem javasolt házi boxokkal kísérletezni, mert balesetveszélyesek lehetnek.

A vezetés során is figyelembe kell venni, hogy tetőbox van az autón. Az autó viselkedése megváltozik a tető terhelésével, különösen nagyobb szélben, vagy nagyobb sebességnél. A gyártók és szakértők által javasolt maximum sebesség box-szal 100-130 km/h. A tetőbox rögzítését menet közben többször érdemes ellenőrizni.

Támogatott tartalom.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •