Télikabátban vezetni
Télikabátban vezetni nem tilos, de mégsem ajánlott (Fotó: Freepik/marymarkevich)
Télikabátban vezetni ugyan nem a legkényelmesebb, a sofőrök többsége mégis így ül a kormány mögé. Különösen, ha csak rövid távra indul el. Szakértők azonban nem ajánlják a télikabátban vezetést. De úgy tűnik, nincs ez minden országban így. Most akkor a csomagtartóban a helye a télikabátnak vagy sem? Mindjárt kiderül! Ezt se hagyd ki: Befagyott zár, jeges szélvédő: 6 tipp téli reggelekre
Nincs előírás arra vonatkozóan, hogy tilos lenne télikabátban vezetni. A nem megfelelő lábbeli és a vezetést akadályozó öltözék viszont nem megengedett. A KRESZ ugyanis meghatározza az autóvezetéshez szükséges személyi feltételeket, és ennek keretében előírja a biztonságos vezetésre alkalmas öltözéket és állapotot. Az ORFK-OBB megbízásából készített információs közösségi oldal, a Baleset-megelőzés Facebook csoport bejegyzéséből kiderül: sem vezetéstechnikai, sem pedig biztonsági szempontból nem ajánlott, hogy vastag téli öltözetben üljünk a volán mögé. Témába vág: Ezért ne ültesd a gyereket télikabátban az autós gyerekülésbe!

Hat ok, amiért a téli öltözetnek inkább a csomagtartóban a helye

 1. A téli ruházat korlátozza a mozgás szabadságát, amire egy sofőrnek igen nagy szüksége van.
 2. Ha téli kabátot, ill. vastag pufi dzsekit viselsz, a biztonsági öv nem illeszkedik a testedhez. A tested és az öv között néhány centis tér keletkezik a bélésnek és a kabát anyagának köszönhetően. Emiatt egy balesetben jelentősen megnő a sérülés veszélye.
 3. A biztonsági öv megcsúszhat a kabát vastag és csúszós felületén (vészfékezéskor, ill. baleset esetén részben ki is csúszhatsz a kabátodból), és az öv tested lágy részeihez csúszva súlyos belső sérüléseket okozhat.
 4. Ha vastag, bélelt téli kesztyűben fogod a kormányt, akkor kanyarodáskor, vagy vészmanőver végrehajtása közben előfordulhat, hogy a kezed lecsúszik a kormánykerékről – ennek következményeit aligha kell ecsetelnünk.
 5. Vezetéskor a téli sapka és a sál viselése sem ajánlott (pl. a sapka lecsúszhat a fejről, vagy egy idő múlva a túlzott meleg miatti diszkomfort érzés következtében csökkenhet a koncentráció).
 6. Vastag téli csizmát, ill. cipőt viselve kevésbé érzed a pedálokat, és ez gázadásnál, valamint fékezésnél egyaránt komoly biztonsági problémát jelenthet. Tarts ezért készenlétben egy vékonyabb talpú, kényelmes cipőt a vezetés idejére – például a csomagtartóban, vagy a vezetőülés alatt. TIPP: Hogyan lehet magassarkúban és bakancsban autót vezetni? Teszteltük!

Ezeket a cikkeket is ajánljuk:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •