Taxis etikett: a taxizás íratlan szabályai

3. Tudálékos utasok

autó okostefelefon vezető utas
“Én tudok egy rövidebb utat.” (Fotó: Foundry Co/Pixabay)

Nem kell ahhoz taxisofőrnek lenni, hogy ismerjük az ilyen utasokat. Valljuk be, nincs annál idegesítőbb, mint amikor az anyósülésről vagy hátulról valaki folyamatosan mondja a fülünkbe, hogy merre menjünk, hol kanyarodjunk le, van ennél rövidebb út és a hasonló kéretlen instrukciókat. Az már tényleg csak a hab a tortán, ha az utas navigálása miatt eltévednek, vagy hosszabbra nyúlik az utazás, ami persze végül úgyis a taxis hibája lesz.

4. Hangos zene

vezető autó kormány sofőr
Taxis etikett 101: A hangerőszabályzás legyen a taxisofőrök privilégiuma (Fotó: BezeVision/Unsplash)

Megint csak a hétvégi bulik átka, hogy sokan partikocsinak használják a taxit. Vannak, akik szimplán átveszik az irányítást a rádió felett, de olyan is előfordul, hogy saját okostelefonjukon keresztül játsszák a zenét. Ha ez még nem lenne elég, olyan utasok is akadnak, akik Bluetooth-hangszórókkal felvértezve érkeznek, és persze maxon üvöltetik a zenét. Mondanunk sem kell, ez nagyon zavaró tud lenni a sofőr számára, aki ilyen körülmények között nehezen tud a vezetésre koncentrálni.

5. Autóban evés

Az etikett elvárná, hogy tiszteljük mások tulajdonát, ahova beenged minket. Ebbe beletartozna, hogy lehetőleg ne együnk idegenek autójában. Nyilván egy müzliszelet elfogyasztása még nem a világ vége, de amikor a taxisofőr azzal szembesül  hogy komplett gyorsétteremmé változik szemük előtt az autója, az már bizony vérlázító tud lenni, hát még ha az utas arra sem veszi a fáradtságot, hogy eltakarítson maga után.

A következő oldalon folytatjuk, hogyan könnyíthetjük meg a taxisofőrök életét.

1
2
3