társasjáték felnőtteknek
A társasjátékok remek önismereti terepet nyújtanak, és a társasozás remek közös időtöltés is; fotó: Freepik/ArthurHidden

Sokan azt gondolják, hogy a társasjáték a gyerekeknek való, az utóbbi években azonban a felnőttek körében is népszerű hobbivá nőtte ki magát ez az aktív, játékos szórakozási forma. Ez pedig nem véletlen: a Budapesti Metropolitan Egyetem saját szervezésű TEDx eseményének két előadója, Győri-Nádai Réka kreatív szakember és Győri Zoltán játéktervező, a Mit játsszunk? vlog alapítói most elárulják, miért érdemes becsukni a laptopunkat és tévézés helyett is egy jó társasjátékkal tölteni az esténket.

1. A társasjátékozás olyan szórakozás, ami közben fejlődhetünk

A társasjátékozás sokkal több, mint játék: egyszerre relaxál, lazít el bennünket, fejleszti a készségeinket és bővíti tudásunkat. A társasjátékok ugyanis azon túl, hogy fejlesztik a koncentrációt, a kognitív készségeket, a logikát, a verbális kommunikációt és a megfigyelőkészséget, indirekt módon tanítanak minket. Ráadásul műveltségnövelő szerepük sem elhanyagolható. Ha ez még nem lenne elég, a modern társasjátékok egyik legerősebb pozitív hatása, hogy nem csak versengésre buzdítanak, hanem együttműködésre is. Így empatikusabbá is tesznek bennünket.

2. Valós helyzeteket élhetünk meg

A játékok olyan, a való életben is megjelenő helyzetekbe hoznak bennünket, amelyeket így kockázat és tét nélkül tapasztalhatunk meg. Játék közben gyakran kell például improvizálunk vagy előre tervezve, stratégaként gondolkodnunk, a levont tanulságokat pedig a hétköznapokban is jól hasznosíthatjuk. A játékban megjelenő érzelmi szituációkat ugyanis pont olyan valósnak éljük meg, mintha a táblán zajló események ténylegesen megtörténtek volna velünk. 

A cikk a következő oldalon folytatódik. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2