new york domino park közösségi távolságtartás
Egy brooklyni parkban a fűre rajzolt körökkel biztosítják a közösségi távolságtartást (Fotó: vemprany/Instagram)

A társadalmi vagy közösségi távolságtartás miatt a városok közterei sem lesznek már olyanok a koronavírus után, mint annak előtte. Az építészek és urbanisták már készülődnek, kérdés, hogy a városlakók hogyan fogadják majd a változásokat.

Közösségi távolságtartás a köztereken? Igen!

A cseh Hua Hua Architects cég egy olyan javaslattal állt elő, mely azt célozza, hogy valamiképpen maradjon meg annak a lehetősége, hogy az emberek a városok közterein tudják továbbra is elfogyasztani az utcán, a gyorsbüfékben vásárolt ételeket. Persze mindezt úgy, hogy se egymást, se pedig a járókelőket ne veszélyeztessék, azaz a social distance elve itt is érvényesülni tudjon. Ezért olyan, 2-3 méter átmérőjű biztonsági zónákat terveznek, ahol a járványügyi előírásokat betartók tartózkodhatnak. Ezeket a köröket olyan sárga festékkel festenék fel, mint ahogy most a budapesti nagykörúton a biciklisávokat elkülönítik az autósoktól.

Közösségi távolságtartás közpark pad
Vajon ezek az egyszemélyes padok lesznek a jövő padjai? (Fotó: Ahmad Ardity/ Pixabay)

Parc de la Distance, vagyis a Távolság Parkja névre hallgatna az a közösségi hely, melyet az osztrák Precht formatervező stúdióban álmodtak meg. A közpark valójában nem más lenne, mint egy labirintus, amiben az útvonalakat embermagasságú sövények választanák el egymástól. Így biztosítva a társadalmi távolságtartást a sétálók között, de lehetővé téve azt is, hogy az emberek végre viszonylagos védettségben kimozdulhassanak otthonukból.

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3