szen-dioxid-alap volkswagen
A pénz olyan projektekre használható fel, amelyek mérséklik a szén-dioxid-kibocsátást

Saját szén-dioxid-alapot (Carbon Fund) hívott életre a Volkswagen Csoport. Az évente 25 millió euróval dotált szén-dioxid-alap a vállalatcsoport mind a tizenkét márkája számára rendelkezésre áll. Szerte a világon saját klímavédelmi projektjeiket finanszírozhatják belőle termelési helyszíneiken. Ezek olyan projektek, amelyek mérséklik a szén-dioxid-kibocsátást, javítják az energiahatékonyságot vagy egyéb megtakarításokat eredményeznek. De mindezeken túl a fejlesztések felgyorsítását, valamint az új és a meglévő üzleti modellek megerősítését is szolgálják.

Néhány példa, mire használható a szén-dioxid-alap

„LED-technikájú világítás” projekt: a vállalatcsoport kilenc termelési helyszínén összesen 33 intézkedést foganatosítottak, amelyek keretében bizonyos üzemi területek megvilágítását energiatakarékos LED-technikára állították át. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenése: évente 116 ezer tonna.

„Hűtésellátás” projekt: Kasselben a meglévő hűtőegységeket úgynevezett szeparált keringtetésű rendszerekkel váltották, illetve váltják fel, amely során eddig több mint 150 hűtőaggregátot cseréltek ki. 2019 folyamán 13 berendezés átépítésére került sor. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenése: évente összesen 1350 tonna

„Egyéb infrastruktúra” projekt: e projekt keretében új, nagy energiahatékonyságú, úgynevezett optimalizált karakterisztikájú szivattyúkat építettek be. Ezzel egyidejűleg felújították az épületek tetőszerkezetét és új szekrény-hűtőrendszert telepítettek. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenése: évente 2000 tonna.

carbon fund volkswagen
Carbon Fund: 170.000 tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás

„Fényező- és szárítóüzem” projekt: hannoveri gyárában a Volkswagen terhelésfüggő térfogatáram-szabályozó rendszert telepített, ezzel évente mintegy 1200 tonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg.

„Mosási folyamatok” projekt: a vállalatcsoport több termelési helyszínén optimalizálták az ipari mosógépeket, 30 berendezést korszerűsítettek műszakilag. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenése: évente 2900 tonna

„További gyártási folyamatok” projekt: három nagynyomású öntőberendezést korszerű hőmérsékletszabályzó technikával láttak el. Az új technika úgy oszthatja el intelligens módon a hőáramot, hogy a belső maradékhő-hasznosítás révén óriási energiamegtakarítás vált elérhetővé. A szén-dioxid-kibocsátás csökkenése: évente 2500 tonna

A Carbon Fund projektje a jövőben évről-évre megismétlődik, s 2020-ra már több mint száz új projektről született döntés.