szaraz bor nők szépségápolás
Jól megválasztott kozmetikummal nincs többé száraz bőr; fotó: Unsplash/Mihai Stefan

Első blikkre lehet, hogy azt gondolod, semmi összefüggés a kocsiban való ücsörgés és a bőröd állapota között, pedig nagyobbat nem is tévedhetnél! Lehet, hogy még bele sem gondoltál, de a bőröd elég sok mindennek van kitéve vezetés közben (természetesen nemcsak akkor). Kezdjük rögtön azzal, hogy az autók ablakai nincsenek UV-szűrővel ellátva. És hogy mit jelent ez? Azt, hogy ha napsütésben vezetsz és nem viselsz napvédőt, az gyakorlatilag olyan, mintha naptej nélkül napoznál. Aztán ott van a fűtés, ami egyenes út a száraz bőr felé – nagyon szárítja a bőrt (és azáltal meggyorsítja az öregedési folyamatait), éppen úgy, ahogyan nyáron a légkondi. Szerencsére megfelelő készítményekkel sokat tehetsz bőröd szépségének és egészségének megőrzése érdekében.

szaraz bor autoban
Télen olyan készítményeket használj, amelyek segítenek kivédeni az autó levegőjének káros hatásait; fotó: Pexels/Ali Pazani

UV-sugárzás = bőröregedés

Azt talán már a legtöbben tudják, hogy az UVB-sugárzás az, amely a bőr epidermészig (felhám) tud csak behatolni, ez felel a leégésért. Az UVA pedig az, amelyiknek nincsen azonnal érezhető kellemetlen hatása, de a dermiszig eljut, ahol is károsítja a kollagén rostokat (többek között ezek tartják feszesen a bőrt), ráadásul a DNS-t is roncsolhatja, amivel például a melanóma kialakulásához járulhat hozzá. Tehát az UV-sugárzás elleni védelem mindig fontos, nemcsak a strandon! Ha nem is töltesz kint sok időt a szabadban, ha autózol, ugyanúgy ki vagy téve tehát a káros hatásoknak, ősszel és télen éppúgy, mint tavasszal és nyáron. Ezért fontos, hogy beépíts a bőrápolási rutinodba UV-szűrős termékeket, lehetőleg minél magasabb SPF tartalmút.

Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense, SPF 50, 11 700 Ft - Ezt a szuperkönnyű, magas SPF tartalmú krémet nem fogod érezni a bőrödön, láthatatlanul véd. Vidd fel a hidratálód vagy ránctalanítód fölé. Sminkalapként is remekül funkionál.
Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense, SPF 50. Ár: 11 700 Ft
– Ezt a szuperkönnyű, magas SPF tartalmú krémet nem fogod érezni a bőrödön, láthatatlanul véd. Vidd fel a hidratálód vagy ránctalanítód fölé. Sminkalapként is remekül funkcionál.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik.

1
2
3