Fotó: Freepik/diana.grytsku

A munkaerőpiacon manapság kifejezetten népszerűek a sofőrködéshez kapcsolódó munkák. Bár ezek kivétel nélkül a volán mögé ültetik a munkavállalót, a lehetőségek mégis sokszínűek. Négy keréken pedig a karrier is könnyebben lendületbe jöhet.

A munkalehetőségek kitartó böngészése után a legtöbben bizonyára már fejből is könnyedén felidézik a hirdetések felépítését. A struktúrák jellemzően ismétlődnek és meglehetősen egyszerűek, melynek egyik fő célja éppen az, hogy gyorsan és kompakt módon közöljön kiemelkedően fontos információkat a pozíciókkal kapcsolatban. A hirdetések egyik legfőbb eleme pedig nem más, mint a jelentkezőkre vonatkozó elvárások listája. Ez a felsorolás pedig az adott pozíciótól függően lehet hosszabb vagy rövidebb.

A kevesebb elvárást támasztó álláshirdetések értelemszerűen többek számára lehetnek érdekesek, hiszen a kevesebb előfeltétel a jelentkezők szélesebb körének biztosíthat belépőt. Az elvárások között persze általában megtalálhatóak az olyan általános követelmények, mint a megbízhatóság vagy épp a terhelhetőség, de a hangsúly mindig a konkrét feltételen van. Az a hirdetés, ahol ilyen konkrétumból viszonylag kevés lelhető fel, meglehetősen ritka. A sofőr állás Profession kínálata ugyanakkor éppen ilyen lehetőségeket tartogat, hiszen ezek a munkák jellemzően egy vezetői engedély birtokában be is tölthetők.

Sofőr állás a futárkodástól a taxizásig

Fotó: PR

Egy sofőr állás esetén fontos kitétel a munkakörhöz előírt jogosítvány-kategória. Az induláshoz pedig akár egy „belépő szintű” M-kategóriás vezetői engedély is elegendő lehet. Habár ez csak 50 köbcenti alatti robogók vezetésére jogosít fel, sok futár állás már így is elérhető. Főleg az elmúlt évek járvány sújtotta időszakában volt jellemző egyfajta vándorlás a munkavállalók között, elsősorban kényszerből. Mivel az ételfutárok szerepe ez időszakban jelentősen felértékelődött, sokan választották ezt a foglalkozást. Dolgos, de jó jövedelmet biztosító sofőr állás ez, melybe gyakorlatilag bárki belevághat.

A következő szint értelemszerűen együtt mozog a jogosítvány kategóriájával. Így tehát a B-kategóriás engedély a következő lépcső, mely további sofőr állás opciókat tartogat. Ez esetben már személyautók vezetésére is jogosultak a dokumentummal rendelkezők, amely nagyban bővíti a lehetőségeket. A csomagszállítás területén például folyamatos az igény a futárokra. Az online kereskedelem fellendülésével ez a szakma is új lendületet kapott, így sokan döntenek mellette. Ám ha a kategórián belül inkább nem csomagokkal vesződne valaki, ugyanúgy választható a személyszállítás, például a taxizás is.

Karrier és szép szakmai életút

sofőr állás
Fotó: PR

A taxizás az a fajta sofőr állás, melynek komoly hagyománya van. Elsősorban a főváros drosztjain várakozó taxisok tudnának sokat mesélni a szakma szépségeiről, de ezen kívül is sok történet kering mindenfelé. Tény, hogy ez a sofőr állás kifejezetten vonzó és akár már B-kategóriás jogosítvánnyal is betölthető, ám ez esetben extra engedélyekre is szükség lesz. Ezek közül a legalapvetőbb a pályaalkalmassági vizsgálat – röviden PÁV – mely szakmától függően a jelentkezők mentális és fizikai képességeit vizsgálja.

Természetesen minél több követelmény kapcsolódik egy-egy sofőr állás betöltéséhez, annál komolyabb kereseti és karrierlehetőségeket tartogat. Sok ilyen munka akár vállalkozóként is végezhető, így a munkavállalók abszolút önállóan működhetnek. A taxisofőrök pedig jelenleg is különféle kedvezményekre számíthatnak, melyek tovább egyszerűsítik a munkavégzés körülményeit. Az persze szakmától függetlenül igaz, hogy egy sofőr állás szépen felépíthető karrierrel kecsegtet. Ennek megvalósítása pedig leginkább a munkavállaló elhivatottságán és szorgalmán múlik. Ez pedig a lehető legkisebb ár egy szép szakmai életútért cserébe.

Támogatott tartalom

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •