A Porsche első elektromos autója, a Taycan beírta nevét a Guinness Rekordok Könyvébe az elektromos autó által felállított leghosszabb drift kategóriájában. A Porsche Taycan által felállított világrekord helyszíne a Hockenheimringen található Porsche Experience Centre (PEC) volt. Dennis Retera, Porsche instruktor 210 kört tett meg a 200 méter hosszú driftkörön anélkül, hogy az első kerekek egyszer is ugyanabba az irányba nétek volna, mint a kanyar íve. A maratoni távval Retera felállította az elektromos autóval történő folyamatos driftelés új világrekordját.

55 perc alatt 42 171 km folyamatos driftelés

„A menetstabilizáló rendszer kikapcsolását követően nagyon könnyű keresztben autózni az elektromos Porschéval, különösen ezzel a modellváltozattal, amely kizárólag a hátsó kerekeit hajtja – mondta Dennis Retera. – Ehhez mindig elegendő erő áll rendelkezésre. Az alacsony súlypont és a hosszú tengelytáv pedig gondoskodik a stabilitásról. A futómű és a kormányrendszer precíz kialakítása tökéletes kezelhetőséget biztosít a körülményektől függetlenül, így olyankor is, amikor éppen keresztben autózunk.”

drift pálya
Az átlagsebesség 46 km/h volt. A rekorddöntést a Taycan Kínában már elérhető hátsókerékhajtású kivitelével végezték.

A holland pilóta a Hockenheimringen található Porsche Experience Centre vezető instruktora, de korábban gokarttal és formula autóval is versenyzett, valamint hosszú távú versenyeken is részt vett. „Azért nem volt egyszerű folyamatosan koncentrálni 210 körön át, mindezt pedig megnehezítette, hogy a driftpálya folyamatosan locsolt aszfaltja nem mindenhol tapadt ugyanúgy. Arra fókuszáltam, hogy a hosszú driftet a kormányzással tartsam fenn, ami hatékonyabb, mintha a gázpedált használnám és csökkenti a kipördülés kockázatát.”

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2