Esztergomi Várszínház Bazilika
A Bazilika előtti ünnepi produkció

Július 4-én megnyitja idei szezonját az Esztergomi Várszínház. A Nemzeti Összetartozás Évadja – a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából az összes környező országból érkeznek magyar színházak. Augusztus 17-18-án a Bazilika előtti ünnepi produkció pedig István, a király koncertszínház lesz. Emellett többek között a Fehérlaposok rockopera, Vastag Tamás Sinatra és Laár András Besenyő Só estje, Szarka Gyula mesekoncertje és az idén 20 éves jubileumát ünneplő Esztergomi Bábos Tábor várják a kulturális feltöltődésre vágyó közönséget. Mégpedig biztonságos környezetbe.

Szabadtéri színház a kötelező távolságtartás jegyében

Géza fejedelem és az államalapító István király palotájának falmaradványai mellett, a Bazilika tövében várja idén is a színház szerelmeseit az Esztergomi Várszínház. „Az aktuális jogszabályoknak megfelelően ezen a nyáron is elindul az évad. A kötelező távolságtartás jegyében minden második székre ültetjük a nézőinket. Így egy előadáson maximum 150 fővel számolunk” – foglalta össze Horányi László művészeti igazgató, Jászai Mari és Bánffy Miklós díjas színész. A környező országokból jobbnál-jobb előadásokkal érkezik a Komáromi Jókai Színház (A Glembay ház), a marosvásárhelyi Spectrum Színház (a soproni Petőfi Színházzal és a Zentai Magyar Kamaraszínházzal koprodukcióban: Római Karnevál), a Zentai Magyar Kamaraszínház (A fogadósnő). Továbbá a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Forráspont) és a Temesvári Állami Csiky Gergely Színház (Hattyúk tava újratöltve, Húzd rá!).

A szabadtéri színház mellett magas színvonalú gyerekprogramokkal kedveskednek a családoknak. A Magyar Népmese Színház és Szarka Gyula előadásaival, a Brémai Muzsikusok interaktív játékkal és a két évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Esztergomi Bábos Táborral. Ez utóbbi a tervek szerint augusztus 3-7-ig lesz a Nagyváradi Bábszínház művészeinek vezetésével. Újdonság idén a Vár a Mozi névre keresztelt hét alkalmas sorozat. Ez gyakorlatilag egy kerti mozi, ahol a legnagyobb nemzetközi zenés filmsikereket nézhetjük meg a nyár során.

Esztergomi Várszínház
Idén csak minden második széken ülnek majd az emberek

Nem maradnak filmek nélkül a fővárosi mozirajongók sem: elmehetnek Budapest új autósmozijába, ahol régi és új filmeket tűznek műsorra, és lesznek stand up előadások is. Az 54 férőhelyes kutyabarát moziban pedig nyugágyról, babzsák fotelből vagy rendezői székből lehet nézni a filmet a csillagok alatt.