Airbnb utazás turizmus
Jelenleg több szállásadó van az oldalon, mint a járvány kitörése előtt; fotó: Freepik

Portugáliában, Németországban és Dél-Koreában is megnövekedtek a belföldre szóló foglalások. Május második felére pedig az Airbnb-n már több foglalást regisztráltak az USA-ban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Igaz ugyan, hogy ehhez az is hozzájárult, hogy erre az időszakra esik Amerikában az Emlékezet napi hosszú hétvége.

Airbnb: növekedés után irány a tőzsde?

A cég vezetője Brian Chesky egy interjúban elmondta, hogy az utazásnak, ahogy eddig ismertük, vége van. De ez nem azt jelenti, hogy magának az utazásoknak fellegzett be! Több időbe telhet, mint gondoltuk, de az utazások vissza fognak térni – az emberek vágynak az utazásra és arra, hogy kimozduljanak. “Senki nem tudja, hogy pontosan mi lesz, de szerintem, az utazási szokások átrendeződnek. Ahelyett, hogy a világ minden helyéről ugyanazt a néhány népszerű turistacélpontot keresnék fel az utazók, a közelebbi, helyi úti célok kaphatnak nagyobb szerepet” -mondta az Airbnb vezér. Hozzátette: a vendéglátók száma nem csökkent, sőt jelenleg több szállásadó van az oldalon, mint a járvány kitörése előtti időszakban volt. A piac és a szereplők is rugalmasak.

utazasi szokasok szallashelyek
Jellemzően egy hetes, vagy még hosszabb tartózkodásokra szólnak most a foglalások; fotó: Pexels/Pexels.com

Az utazók egyelőre autóval megközelíthető, az otthonuktól legfeljebb 200 mérföldre lévő úti célokat választanak, mivel a külföldi utazásokra továbbra is vonatkoznak bizonyos korlátozások. Az Airbnb cégvezetője szerint ennek az az oka, hogy sokan úgy utaznak kikapcsolódni, hogy közben távmunkában dolgoznak. Nemcsak az USA-ban, hanem Portugáliában, Németországban és Dél-Koreában is megnövekedtek a belföldre szóló foglalások, bár ez az emelkedés csak a tél végén, a járvány kitörésekor lenullázódott forgalomhoz viszonyítva számottevő. Ezért a cég várakozásai szerint a 2020-as év teljes bevétele csak mintegy fele lesz a tavalyinak. Ha a jelenlegi visszapattanás tartósnak bizonyul, akkor nincs kizárva, hogy a cég régen várt tőzsdei bevezetése is lehetővé válik még ebben az évben.

Forrás: Turizmus Online/Portfolio