ingyenes szemvizsgálat szemészet
(Fotó: Freepik)

A magyarok kétharmada szenved nyak- és fejfájástól, melynek számtalan oka lehet. Kevesen tudják, hogy a panaszok gyakran a látással és az okostelefonok, tabletek, számítógépek, tévék képernyői által okozott, úgynevezett digitális szemfáradtsággal is összefügghetnek. A 2. Opticnet Szemtükör Program keretében szeptember végéig komplex nyak- és fejfájás szűrésen vehetnek részt az érintettek, országszerte mintegy 50 optikai szaküzletben. A néhány perces, fájdalommentes és ingyenes szűrővizsgálat feltárja a problémát, a szakemberek pedig megoldási javaslatokat is adnak.

A digitális szemfáradság lehet a baj okozója

migrén fejfájás okostelefon számítógép
Hazánkban nagyjából egymillió ember szenved migrénben, míg a feszültség okozta tenziós fejfájás a lakosság 60%-át érinti. (Fotó: yanalya/Freepik)

A magyarok kétharmada tapasztal nyak- és fejfájást, melynek egészen eltérő okai lehetnek és különbözőképpen jelentkezhetnek. A nyakfájást az esetek többségében a rossz tartás és az izmok megerőltetése okozza, de csak kevesen tudják, hogy ezek a panaszok nagyon gyakran a látással és az úgynevezett digitális szemfáradtsággal is összefüggésben állnak. Az okostelefonok, számítógépek, tabletek, tévék és egyéb képernyők világában a legtöbb ember átlagosan napi 8-10 órát tölt digitális eszközök előtt. Ennek hatására a szemünket elsősorban közelnézésre használjuk és a testtartásunk is megváltozott, ezért különösen nagy terhelés éri a váll-és nyaktájéki izmokat. A digitális szemfáradtság tünetei (fej- és nyakfájás, homályos látás, szem-irritáció) akár már napi két órányi eszközhasználat után is jelentkezhetnek.

Az Opticnet Szemtükör Program ingyen kínál komplex, fájdalommentes szűrővizsgálatot, amit nemzetközi kutatásokra alapozva a legjobb hazai szakemberek közösen dolgoztak ki. A pár perces, fájdalommentes vizsgálattal nem csak azt lehet megállapítani, hogy a páciens nyak- vagy fejfájása összefügg-e a látásával, hanem konkrét, életminőséget javító megoldási javaslatokkal is szolgál. A látással összefüggő nyak- és fejfájások 97%-ban teljesen megszüntethetők, vagy nagy mértékben javíthatók.

A következő oldalon megtudhatod, hogyan vehetsz részt szemvizsgálaton.

1
2