moxie-robot-gyerekeknek
A feladatokra adott pozitív értékelésével segít önbizalmat építeni a gyermekben; fotó: Embodied

Az alig 40 cm magas Moxie nevű robotot szakértők közreműködésével tervezték meg, hogy a lehető leghatékonyabban segítse a kiskorúak érzelmi és kognitív fejlődését. Szándékosan kerek arccal, nagy szemekkel és a mesékből ismert, manósapkás fizimiskával látták el, mert a barátságos formától és a szelíd, halványkék színtől azt remélik, hogy könnyebben képes szimpátiát és bizalmat kelteni az 5-10 éves gyerekekben.

Ő a legcukibb robot a világon

Yves Béhar, svéd dizájner és a kaliforniai Embodied cég közös fejlesztése Moxie, minden idők talán legaranyosabb ábrázatú robotja, amelyet a gyerekek tanuló- és játszótársaként terveztek – írja cikkében a Design Boom. A mesterséges intelligencia és robotika területén működő vállalat évek óta dolgozik olyan robotok fejlesztésén, amelyek képesek valódi segítséget nyújtani az otthoni betegápolásban, a gyerekeknek a tanulásban, és összességében a családok életminőségének javításában. Mindezt olyan, társas interakciókra képes háztartási robotok tervezésével képzelik el, amelyek a mesterséges intelligencia által kapnak az emberihez hasonló személyiséget, és amelyek ezáltal képessé válnak a mindennapokban érzelmileg is támogató társként viselkedni. Pont úgy, ahogyan azt legújabb fejlesztésük, Moxie is teszi.

Moxie meditálásra és rajzolásra is tanít

moxie-robot
fotó: Embodied

A szoftverébe csupa jó tulajdonságból álló készletsort programoztak.  Kis barátként meghallgatja a gyereket, képes a szemébe nézni, és megfelelő arckifejezéssel reagálni. Megtanítja meditálni, rajzolni, olvasni, kreatívkodni, és a szüleivel való beszélgetésre ösztönzi őt. Moxie beprogramozható, így akár hétről hétre más és más témájú célokat ad gyerekünknek. A kis robot minden héten egy-egy olyan fontos dologról mesél, mint a barátság jelentősége, vagy arról, hogy milyen az, amikor valaki empatikusan viselkedik.

 

Moxie képes felismerni a család tagjait. Továbbá azokat a helyeket a lakásban, ahol már megfordult. Beazonosítja a tárgyakat, sőt, még a gyerek által készített rajzokat is. Mini mentorként a feladatokra adott pozitív értékelésével segít önbizalmat építeni a kicsiben, és támogatni a társas készségei fejlődését. Minden ezzel kapcsolatos adatot és változást egy applikáción belül gyűjt a rendszer, amelyben a szülők a gyerek különböző fejlődési szakaszához illő nevelési tippeket kaphatnak, vagy beállíthatnak olyan mérföldköveket is, mint például az iskolakezdés, hogy Moxie idejében elkezdhesse rá a felkészítést.

moxie-arckifejezes
Változatos arckifejezésekkel reagál Moxie a gyerek mondanivalójára; fotó: Embodied

Az alkalmazáshoz havi 60 dolláros (19 ezer forintos) előfizetéssel lehet hozzáférni. A robot nem olcsó, jelenleg 1500 dollárért (481 ezer forint) kínálják a cég weboldalán. Mindenesetre nemcsak az Embodied lát nagy jövőt Moxie-ban, de az Amazon, az Intel, a Sony és a Toyota is. Ők összesen 41 millió dollárral álltak mögéjük befektetőként.

Forrás: Kreatív Online