nemzetközi vonatok
(Fotó: Freepik)

A közvetlen járványveszély elmúltával légitársaságokhoz hasonlóan, júliustól számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés is. Többek között ismét mehetünk vonattal Horvátországba, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a közlekedő járatok száma, közölte a MÁV.

Itthon kötelező a szájmaszk használata

A vasúttársaság honlapján közzétett közlemény szerint a járatokról egyeztetnek a külföldi vasútvállalatokkal, a technológiai előkészületek folyamatban vannak. A vasúttársaság felidézi, a járványhelyzet idején 90 százalékkal csökkent a MÁV-Start nemzetközi utasforgalma, ám az utazási kedv most fokozatosan visszatér, egyre többen érdeklődnek a nemzetközi járatok iránt. Felhívják a figyelmet arra, hogy az arcmaszk viselésének szabályai egyes országokban eltérhetnek, a magyarországi szakaszon a kormányrendeletnek megfelelően továbbra is kötelező a szájat eltakaró maszk vagy sál viselése.

vasúti közlekedés szájmaszk
A vasúti közlekedés egyik kötelező szabálya a szájmaszk viselése (Fotó: Freepik)

Sűrűbben járnak a vonatok Németországba és Ausztriába

A közleményben részletezik, hogy a bécsi elővárosi közlekedési rendszer Hegyeshalom határátkelőnél május közepe óta az eredeti menetrend szerint üzemel. A nemzetközi távolsági személyszállítás a kihirdetett veszélyhelyzet óta sem állt le, napi 5 pár vonat közlekedik Bécsbe, illetve tovább Münchenbe.

Július elejétől viszont bővül a kínálat, így ismét 2 óránként járnak a nagysebességű vonatok Németországba és a Budapest-Bécs útvonalon. Július 2-től már minden railjet vonat közlekedik, a menetrend ugyan még nem lesz olyan sűrű, mint a járványhelyzet előtt, de az utazások már rugalmasan tervezhetők.

A magyar és horvát főváros között napi két pár vonattal indult a forgalom, Zágrábba az Agram és a Gradec InterCity-k július elejétől közlekednek, és megindul a regionális vasúti forgalom Pécs és Pélmonostor térségében, ugyanakkor az Adria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik. Júliustól Kassa és Budapest között újra teljes útvonalán haladhat a Rákóczi és a Hernád InterCity a hidasnémeti határon keresztül, azonban pályaépítési munkálatok miatt módosított menetrend lép életbe.

utazas vonat uzleti ut
Az itthonról induló nemzetközi vonatok száma várhatóan folyamatosan bővülni fog (Fotó: bruce mars/Unsplash)

Megjegyzik továbbá, hogy:

 • Szlovéniába a Citadella IC Ljubljanán át Koperig megy, az Istria vonatpár az idei nyári szezonban nem közlekedik.
 • Közlekedik július elejétől Nagyváradon, Kolozsváron, Csíkszeredán át Brassóba a Corona IC.
 • Újraindulnak a vonatok a Békéscsaba-Arad útirányon keresztül, így Bukarest, Brassó, Nagyszeben, Temesvár is elérhetővé válik.
 • Szerbia felé újraindul Szabadkára és Újvidékre a vonatközlekedés.
 • Egy pár személyvonat közlekedik Szabadka és Kelebia között július 1-jétől.
 • A szerb vasút pályahálózatán végzett pályaépítések miatt nem közlekednek a nemzetközi vonatok Belgrád felé.

A MÁV felhívja a figyelmet arra, hogy a MÁV-Start kezelési költség nélkül visszaváltja az általa kiállított nemzetközi menet- és helyjegyeket, amennyiben azokat június 1-je előtt vásárolták. További információk a MÁV oldalán.

Forrás: MTI, MÁV
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •