álcázott rendőrautó octavia
A rendőrség a több feladatra már bevált Skoda Octavia típust választotta

Nyolc nagyteljesítményű autót vett át a rendőrség a Porsche Hungáriától, így már 40 rejtett megkülönböztető-jelzésekkel és képrögzítővel ellátott jelöletlen, kvázi álcázott rendőrautó járja a magyar utakat.

Az álcázott rendőrautó hatékonyan szűri ki a pofátlanokat

A decemberben elindított, civil jellegű autókból történő közúti ellenőrzések a vártnál is eredményesebbnek bizonyultak. A forgalomba beilleszkedő, váratlan helyeken, kiszámíthatatlanul felbukkanó álcázott rendőrautó ugyanis nagyon hatékonyan szűrik ki a szabálytalankodókat. A BRFK eredményeit értékelve még decemberben országos szintűre emelték a mozgó inkognitó ellenőrzéseket. Ezeket Pofátlan(TAN)ításnak neveztek el. Tették mindezt azért, mert az akció eredeti célja a többi közlekedőt veszélybe sodró, illetve hátrányba hozó szabálytalanságokat elkövető autósok forgalomból való kiszűrése volt. Ilyen jellegzetes szabálytalanságok a tilos jelzésen áthajtás, a záróvonalátlépés, a busz-, vagy leállósávhasználat, a kanyarodó-, vagy gyorsító-, illetve lassító sávok előzésre való használata. További előnye a rejtett ellenőrzési módszernek, hogy a videós eszközön rögzítik a szabálytalanságot. A rajtakapott autósok közel 100 százalékos arányban ezért a helyszínen elismerik az elkövetést.

Így már tavaly beszerzett a rendőrség erre a célra 12 új autót, valamint 20 már meglévő kocsit is felszereltek az inkognitó ellenőrzésekhez szükséges technikával. Összesen tehát tavaly év végén 32 autó állt hadrendbe Pofátlan(TAN)ítási célból.

Bevált már az Octavia

Most ezt a flottát egészítette ki nyolc vadonatúj álcázott rendőrautó. A rendőrség a több feladatra már bevált Skoda Octavia típust választotta. Ezek a kocsik igazi elfogóautók, kétliteres, benzines, 190 lóerős turbómotorral, hétfokozatú DSG automataváltóval (amely sport állásba is kapcsolható és jellemzője a nagyon gyors váltás), valamint összkerékhajtással, amellyel laza-, vagy síkos útburkolaton is nagyon jó tapadással rendelkeznek, így a gyorsulásuk, valamint az úttartásuk is átlag feletti. A nyolc Skoda Octaviát még felszerelik a szükséges szolgálati eszközökkel, köztük a megkülönböztető jelzésekkel és a képrögzítővel. Rövid időn belül szolgálatba állnak.

álcázott kamerázott rendőrautó
190 lóerős benzines turbómotor a géptető alatt

Tehát országosan összesen 40 korszerű, a feladatra optimalizált, rejtett megkülönböztető-jelzésekkel és képrögzítővel ellátott jelöletlen, álcázott rendőrautó vehet már részt az országos közúti ellenőrzésekben. A flottabővítés egyben azt is jelenti, hogy a közúti ellenőrzéseket a rendőrség átsúlyozza a mozgó, rejtett jellegű ellenőrzési eljárásra.

Forrás: Kreszváltozás