női autóversenyző kerekesszék
(Fotó: Nathalie McGloin/Facebook)

Versenyzés közben Nathalie McGloin éppen olyan, mint bármelyik sporttársa, a versenyautón kívül azonban Nathalie története egyáltalán nem mindennapi. A brit versenyzőnek ugyanis tinédzserként egy autóbalesetben tört el a gerince, azóta kerekesszékhez van kötve. A mozgássérült autóversenyző azonban teljes életet él és férfiak ellen versenyez speciálisan kialakított Porsche Cayman versenyautójával.

Nathalie McGloin célja, hogy ne ő legyen az egyetlen

2015-ben Nathalie volt az első és máig egyetlen gerincsérült, tetraplégiával (mind a négy végtag részleges vagy teljes bénulása) diagnosztizált női sportoló, aki megszerezte a profi autóversenyzéshez szükséges összes engedélyt. Az autóversenyző azóta sikert sikerre halmoz, és egyenesen a sors iróniájának tekinti, hogy míg egy közúti baleset egy életre megfosztotta a mozgás szabadságától, addig az autósport mindezt visszaadta neki.

“Versenyzés közben a kerekesszék a boxutcában marad. Amikor felállok a rajtrácsra, fejemen a sisakkal senki meg nem mondaná, hogy nő vagyok vagy, hogy gerincsérülésem van. Csak egy vagyok a pilóták közül. És ez így van rendjén.”

nathalie mcgloing jean todt
Jean Todt fontos feladattal látta el. (Fotó: Nathalie McGloin/Facebook)

A mozgássérült autóversenyző Jean Todt FIA elnök felkérésére 2017 óta az FIA Mozgássérültségi és Akadálymentesítési bizottság elnöki posztját is betölti. Nathalie hangsúlyozza, hogy Jean a kezdettől fogva egyértelművé tette számára, hogy ez a pozíció nemcsak egy nagyvonalú gesztus, hanem eltökélt szándéka, hogy a mozgássérültek helyzete javuljon a sportban.A bizottság elnökeként Nathalie első teendői között a törvényhozó hatalmat modernizálta, aminek célja, hogy a mozgássérültek is versenyezhessenek, anélkül, hogy ennek a biztonságuk látná a kárát. “Olyan módokat kerestünk, amelyekkel több embert sarkallhatunk arra, hogy ott legyenek a sportban, például azzal, hogy a mozgássérülteknek is hozzáférést biztosítunk a legmagasabb szintű felszerelésekhez, így garantálva a biztonságos versenyzésüket.”

A cikk a következő oldalon folytatódik.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
1
2
3